Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Pamuk elde kaldı


ŞIRNEX – Silopî’de 45 yıldır pamukla geçimlerini sağlayan Durak ailesi, bu yıl hem verimin düştüğünü hem de fabrikaların fiyat belirlememesi nedeniyle hasadını yaptıkları pamuğu satamadıklarını belirtti.  

 

Şirnex’in Silopî ilçesine bağlı Rihanî köyünde pamuk hasadı başladı. Kuzey ve Doğu Suriye ile Federe Kürdistan Bölgesi sınırında yer alan köyde yapılan bu yılki hasat, çiftçinin yüzünü güldürmedi. Çiftçiler, ne istedikleri verimi aldı ne de fabrikaların henüz fiyat belirlememesi nedeniyle topladığı pamuğu satabildi. 45 yıldır pamukla geçimini sağlayan köy sakinlerinden Durak ailesi, emeklerinin boşa gittiğini söyledi. 

 

GİDER ÇOK GELİR YOK!

 

Her yıl 4 ay boyunca pamuk tarlalarını suladıklarını ve büyük bir emek sarf ettiklerini aktaran Asiye Durak, “Elektriğin ve biçerin parasını da vermek durumunda kalıyoruz. Bu yıl pamuğun bir değeri yok. Mazot da pahalı olmuş. Geçen yıl bu yıla göre daha iyiydi. Bir sürü gideri var ama geliri yok. Bu yıl satılmıyor. Bugüne kadar birçok fabrikaya sorduk ama daha fiyatı belirlemediklerini söylüyorlar. Fabrikalar, ‘getirseniz de burada kalır’ diyor. Böyle devam ederse yağmurlar başlayacak ve büyük zorluklarla elde ettiğimiz pamuk çöpe gidecek” diye konuştu. 

 

ZAMLAR BELİNİ BÜKTÜ 

 

Büyük bir zararla karşı karşıya olduklarını belirten Mehmet Durak, “45 yıldır pamuk işi yapıyoruz. Nisan ayında başlıyoruz ve sonbahara kadar bu süreç devam ediyor. Ekiyoruz, suluyoruz ve çapa yapıyoruz. Bunların hepsi de parayla oluyor. Bu yıl satışı çok zor. Fabrikalar, pamuğu almayacağını söylüyor. ‘Fiyat belirlemeden alın diyoruz’ ancak fabrikalar bunu bile kabul etmiyor. Pamuğun satılamadığını söylüyorlar. Bu şekilde de elimizde bozuluyor. Eskiden fabrikalar bize para gönderirdi, bizler de onlara pamuk gönderirdik. Ama şimdi zorla göndermeye çalışıyoruz” diye konuştu. 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarım politikalarını eleştiren Durak, “Bu sorun üzerinde durması gerekir. Geçen yıl biçer, dönümünü 270 TL’ye toplardı. Bu yıl ise 800 TL’ye biçiyor. Her şey on kat artmış. Bu şekilde devam ederse 45 yıllık emeğimiz elimizden kayıp gidecek” diye belirtti. 

 

Elektriğe gelen zamlardan da şikayet eden Durak, şöyle devam etti: “Geçen yıl elektriğe toplamda 20 bin lira verdik, bu yıl ise 60 bin lira verdik. Pamuk elimizde kaldı. 45 yıllık emeğimiz suya düştü. Çiftçiler perişan bir halde. Artık elektrik faturasını ödeyemiyorlar. Elektrik, gübre ve biçer parasını nereden vereceğiz? Çok ciddi bir zararımız var. Şuan umut ederek yaşıyoruz.” 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version