ÊLIH – İktidarın seçim propagandası için yetiştirilmeye çalışılan Esentepe Külliyesi’nde, sonuçlanmayan yargı sürecine rağmen devam eden inşaatta işçiler yaşamını yitirdi. TMMOB, inşaatın sürmesinin hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu söyledi.
Êlih’in Gültepe Mahallesi’nde 8 bin kişilik cami, kültürel ve sosyal donatılar, millet bahçesi, eğitim alanları, 600 kişilik taziye evi, 260 kişilik kütüphane, 500 kişilik otopark, ticari ve teknik alanlarının yer alacağı Külliye’nin yapıldığı yerde, 25 Kasım’da iş güvenliğinin yetersizliğinden kaynaklı meydana gelen kazada 2 işçi yaşamını yitirdi, 24 kişi ise yaralandı. Esentepe Cami Külliyesi’nin inşaat iskelesinin çökmesi sonucu 24 işçinin, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki tedavileri devam ediyor. İşçilerin ölümü ile sonuçlanan olayda şimdiye kadar bir gözaltı yaşanmazken, cami inşaatı ise şimdilik durmuş durumda.
Kentin tartışmalı yapısı olan ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesi propagandasına yetiştirilmeye çalışan cami için şimdiye kadar çok sayıda ağaç kesilirken, devam eden mahkeme kararına rağmen inşaat sürdü.
DAVA HALA DEVAM EDİYOR
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Batman İl Koordinasyon Kurulu’nun (İKK) itirazlarına rağmen, seçim öncesi yapımı hızlanan cami inşaatının ölüm ve yaralanmalar ile sonuçlanmasını, yapım aşamasından şimdiye kadar yaşananları, Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Êlih eski Temsilcisi Melek Atalay ile konuştuk. Esentepe’deki imar planı değişikliğinin iptali ile ilgili TMMOB olarak Batman İdare Mahkemesi’ne başvurduklarını kaydeden Atalay, “2018 yılında belediye 160 bin metrekarelik alan için plan değişikliğine gitti. Meclis kararına itirazda bulunduk, ancak reddedildi. Batman İdare Mahkemesi’ne başvurduk. Mahkeme 2’ye karşı 1 oyla aleyhimize karar verdi. Biz de bunun üzerine kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurduk. Mahkeme, 30/12/2019 tarihinde, temyiz yolu açık olmak üzere, lehimize, Batman İdare Mahkemesinin kararının iptaline oybirliğiyle karar verdi ve 10 Mart 2020 tarihinde tarafımıza tebliğ etti. Ancak belediye bu karara itiraz ettiği için dava halen devam etmekte” ifadelerini kullandı.
‘YAPILAŞMA HUKUKA AYKIRI ŞEKİLDE DEVAM ETTİ’
İstinafta davanın kazanılması, planın iptal edilmesi ve yürürlüğün durdurulması kararlarını hatırlatan Atalay, “Bu kararlar mevcut olmasına rağmen belediye, hukuka ve mevzuata aykırı bir şekilde izinsiz ve kaçak başlayan inşaat faaliyetlerine devam edilmesine göz yummuştur. Daha sonrasında da, inşaat ruhsatı düzenlediği de duyulan bilgiler arasındadır. Batman kent kültürü ve hafızasında önemli bir yeri olan Esentepe’nin, doğal ağaçlık haliyle korunması ve yeşil alan olarak kente kazandırılması gerekirdi. Yamaç boyunca yoğun bir ağaçlık vardı ama hiçbirini taşıma gereği duymadan katlettiler” diye konuştu.
2 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Hukuka aykırı bir şekilde yapımı devam eden inşaatta 2 işçinin yaşamını yitirmesi, 24 işçinin ise yaralanması ile yaşanan olaya değinen Atalay, “Yaşanan kaza sonrası olay yerine heyet olarak gitmek istedik. Ancak girmemize izin verilmedi. İnşaat süreçlerinin bilgi ve belgelerinin tespiti için kurumlara gerekli başvuruları yapacağız. İmar çapı, kazı izni, yapı ruhsatı, iskele projesi ve evrakların birer örneklerini talep edeceğiz. Yaşanan kazayı araştırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
‘ESENTEPE DOĞAL HALİYLE KALSIN’
Külliyenin yapılacağı yere de değinen Atalay, “Konumu, ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik noktasında uygun bir yer değil. İki tarafının çevre yolu olması ve eğimli bir alan üzerine yapılaşmış olması sebebiyle ulaşım biraz zor. İbadet tesisi, kolayca ulaşabileceği bir yer olmalı, yürüme yerine araçla ulaşabileceği bir alan olmamalı. Buranın yapımı için gereken bütçe ile mevcut ibadethanelerin eksikleri giderilebilir ve güçlendirilebilirdi. Ya da buraya aktarılan para ile insanların yoğun olduğu mahallelere ya da tesis eksikliğinin olduğu yerlere camii yapılabilirdi. Bu yapılsaydı; doğa kıyımı da, insan ölümü de yaşanmayabilirdi. Esentepe doğal haliyle insanların nefes aldığı bir yer olarak kalabilirdi” dedi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***