Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran Parlamentosu’nda, yaklaşık 15 bin protestocuya ölüm cezası verilmesi istendi

İran Parlamentosu’nda, yaklaşık 15 bin protestocuya ölüm cezası verilmesi istendi


İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardından yaşanan gösterilerde gözaltına alınan protestocuların sayısı 15 bine yaklaştı. Uluslararası haber ajanslarına göre İran Parlamentosu, protestocular için ölüm cezası istedi.

İran’da Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de hayatını kaybetmesinden bu yana protestolar ve halk ayaklanmaları yaşanıyor. 22 yaşındaki Amini, ülkenin ‘ahlak polisi’ tarafından sözde ‘uygunsuz’ bir başörtüsü taktığı için tutuklanmış ardından gözaltında yediği dayak nedeniyle hayatını kaybetmişti. İranlı yetkililer suçlamayı reddetti.

Mahsa Amini’nin ölümünün ardından ülke genelinde protestolar başladı. Kadın protestocular özellikle Ayetullah Ali Hamaney liderliğindeki İran rejiminin koyduğu kurallara aykırı olarak başörtülerini yakmaya ve saçlarını kesmeye başladı. Mollaların sarıkları da gençlerin hedefi oldu. Yaşanan protestolarda 15 bine yakın insan gözaltına alındı.

İranlı milletvekilleri, son günlerde tutuklanan protestoculara katı cezalar verilmesi çağrısında bulundu.  CNN, İran Parlamento’sunun 227 üyesi tarafından imzalanan bir mektubun protestoculara ‘mümkün olan en kısa sürede iyi bir ders olacak’  şekilde sert bir ceza verilmesini istediğini bildirdi.

Newsweek’in haberine göre İran Parlamentosu ‘önemli  bir ders’ olarak gözaltındaki tüm protestoculara ölüm cezası verilmesini oyladı. Gazeteci Dr. Savash Porgham ise bu iddiayı yalanladı. Porgham, “Bugün bazı medya mecralarında “İran meclisi 15.000 kişinin idam kararını onayladı” haberi çıktı. Bu haber doğru değil, böyle bir onaylama kararı yok ve İran meclisinin böylesi bir yetkisi de yok. Olayın aslı bazı radikal milletvekillerinin protestocular için idam talep etmesi…” dedi.

Bugün bazı medya mecralarında “İran meclisi 15.000 kişinin idam kararını onayladı” haberi çıktı. Bu haber doğru değil, böyle bir onaylama kararı yok ve İran meclisinin böylesi bir yetkisi de yok. Olayın aslı bazı radikal milletvekillerinin protestocular için idam talep etmesi…

— Dr. Savash Porgham (@Savash_Porgham) November 9, 2022

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version