Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazeteciliği Bırakıp Kadın Üreticilerle Ticarete Atıldı


Hayatının sekiz yılında gazetecilik yaparak geçiren Diyarbakırlı Şahadet Çitil, mesleğini bırakarak kadın üreticilerle ticaret ağı kurdu. Çitil, bölgedeki 80 köyde yaşayan 200’e yakın üreticiden aldığı ürünleri tüm Türkiye’ye pazarlıyor.

1983 yılında Diyarbakır’da doğan Şahadet Çitil, Kocaeli Üniversitesi İnsan Kaynakları, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümlerini bitirdikten sonra İstanbul’da değişik medya kurumlarında sekiz yıl çalıştı.

Çitil, 2015 yılındaki hendek ve barikat operasyonları sırasında bölgenin ekonomisinin kötüleşmesi üzerine memleketine dönmeye karar verdi.

Gazetecilik hayatına nokta koyan Çitil, o dönem hem maddi hem de psikolojik olarak büyük bir yıkım yaşayan bölgedeki kadınlarla birlikte ticaret yapmaya başladı.

Önce kadınların ürettiği organik ürünleri alarak internet üzerinden, Türkiye’nin dört bir yanına satan Çitil, talep artınca ticaret ağını genişletti.

Şahadet Çitil

Çitil, Diyarbakır, Bitlis, Van, Hakkâri, Şırnak ve daha pek çok şehirde 200’ü aşkın kadın üreticinden ürün alıyor.

Kadınların ürettiği pirinç, mercimek, bulguru eski bir Diyarbakır evinde açtığı işyerinde toplayan Çitil, ürünleri paketledikten sonra internet üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor.

Şahadet Çitil

Bir yandan Mardin Artuklu Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde okumaya başlayan Çitil, binlerce yıl önce sönen Diyarbakır’daki Karacadağ’ın lavları arasında pirinç üretimine başladı.

Bölgenin endemik ürünleri arasında bulunan Karacadağ pirinci elle ekilerek elle toplanıyor. Çünkü pirincin ekildiği lav taşlarının olduğu bölgeye araç giremiyor.

Çitil, ata tohumu olan ve gübresiz olarak yetiştirdiği Karacadağ pirincini dünyaya tanıtmayı amaçlıyor.

Exit mobile version