Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘F oturumu’nda hasta tutuklu Çakır’ın serbest bırakılması istendi


İSTANBUL – “F oturumunun” 554’üncü haftasında Tarsus Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Semiran Erbağa Çakır’ın serbest bırakılması istendi. 

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F oturumunun” 554’üncüsünü şube binası önünde gerçekleştirdi. Eylemin bu haftasında Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki hasta tutuklu Semiran Erbağa Çakır’ın durumuna dikkat çekildi. “Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta mahpus Semiran Erbağa Çakır serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı açıklamada sık sık, “Semiran Erbağa serbest bırakılsın” ve “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” sloganları atıldı. Açıklamaya çok sayıda İnsan Hakları Aktivisti’nin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu destek verdi.

 

Açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Yürütme Kurulu Üyesi Zeynep Yıldız okudu. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin hasta tutukluların iyileşmesine engel olduğunu belirten Yıldız, Çakır’ın da yüksek tansiyon, anemi, mide ve bağırsak iltihabı, eklem iltihabı, kemik erimesi ve bel fıtığı gibi hastalıklarını sıralayarak, ciddi sağlık sorunları yaşadığını aktardı. İHD’ye başvuran Çakır’ın eşinin kendilerine aktardığı sorunları paylaşan Yıldız şunları söyledi: “Derneğimize başvuran eşi, ‘Eşim Semiran, sağlık sorunları nedeniyle 3 yıl tutukluluktan sonra tahliye edildi. Bundaki en büyük etken, cezaevinde kaldığı bu süre zarfında sağlık açısından ciddi rahatsızlıklarının oluşması oldu ki, bu süre zarfında oluşan hastalıklarından kaynaklı heyet raporu da almıştı. Semiran’ın 7 yıl 6 ay hükmü kesinleşince tekrardan cezaevine götürüldü. Kendisi o sırada bu hastalıkları nedeniyle tedavi görmekteydi, bu raporlarında da mevcuttur’ dedi.” 

 

HASTALIKLARI İLERLİYOR

 

Çakır’ın eşinin cezaevine girdikten sonra tedavisinin kesintiye uğradığını söylediğini aktaran Yıldız, şöyle devam etti: “Semiran’ın eşi ‘Cezaevine alındıktan sonra bu rahatsızlıklarının tedavi süreci kesintiye uğradı. Tedavinin sürdürülebilmesi için infaz erteleme isteğimiz ve talebimiz ise savcılık ve yetkili merciler tarafından reddedildi. Kendisi şu an sağlık açısından en son olması gereken yerde, yani hapishanede ve sağlığı ciddi tehlike altında. Cezaevi koşulları sağlığı için elverişli bir ortama sahip değil. Hastalıkları cezaevinin gözetiminde sürekli ilerliyor. Bu süreçlerde hastaneden aldığı heyet raporları da var. Eşimin tedavisi için sizlerin desteğini istiyoruz’  demektedir.”

 

ADALET BAKANI’NA VERDİĞİ SÖZ HATIRLATILDI

 

Çakır’ın tedavi edilirken tekrar tutuklanmasına tepki gösteren Yıldız, “infaz erteleme” talebinin reddedilmesiyle sağlık ve yaşam hakkının tehlikeye atıldığını vurguladı. Hasta tutukluların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması talebinde bulunan Yıldız, “Bekir Bozdağ’a hasta mahpuslarla ilgili verdiği sözü bir defa daha hatırlatıyoruz” dedi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version