Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Euro bölgesinde Ekim ayı enflasyonu rekor kırdı, yüzde 10,7 seviyesine yükseldi

Euro bölgesinde Ekim ayı enflasyonu rekor kırdı, yüzde 10,7 seviyesine yükseldi


ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG

Avrupa İstatistik Ofisi’nin bugün açıkladığı verilere göre, enflasyon Ekim ayında yüzde 10,7’ye çıkarak, Euro bölgesinin kurulmasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Enflasyon Euro bölgesinde rekor kırmaya devam ediyor. Eylül ayında yüzde 10 olarak ölçülen enflasyon, Ekim ayında tekrar rekor kirdi ve yüzde 10,7 seviyesine çıktı. Bu, Euro Bölgesi’nin kuruluşundan bu yana aylık bazda kaydedilen en yüksek oran olarak kayıtlara geçti.

19 üyesi olan Euro bölgesi, geçtiğimiz 12 ay boyunca özellikle enerji ve gıda fiyatlarında artışlarla karşı karşıya kaldı. Covid-19 etkisiyle artan enflasyonun normale dönmesi beklenirken Rusya’nın Şubat ayı sonunda Ukrayna’yı işgal etmesiyle durum gittikçe kötüleşti.

Eylül ayında yüzde 40,7 olan enerjideki enflasyon Ekim ayında yüzde 41,9 ile en yüksek yıllık artışa ulaştı. Gıda, alkol ve tütün fiyatları da aynı dönemde artarak bir önceki ayki yüzde 11,8 seviyesinden yüzde 13,1’e yükseldi.

İtalya’da enflasyon yıllık yüzde 12,8 ile analistlerin beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Almanya’da da enflasyon yüzde 11,6’ya yükselirken Fransa’da yüzde 7,1’e ulaştı. Euro bölgesi ülkeleri arasında farklılaşan enflasyon oranları, ulusal hükümetler tarafından alınan tedbirlerin yanı sıra ülkelerin Rus enerjisine olan bağımlılık düzeyinden kaynaklanıyor. Örneğin, Estonya, Letonya ve Litvanya enflasyon yüzde 20’den fazla artış gösterdi.

Birincil hedefi enflasyonu kontrol etmek olan Avrupa Merkez Bankası geçtiğimiz Perşembe günü, fiyatları düşürmek amacıyla faizleri artırdığını ve önümüzdeki aylarda daha fazla faiz artışına gidileceğini teyit etmişti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version