Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan’dan ‘pahalılık sürecek’ itirafı: Bizim maharetimiz, çıkış yolu bulmak

Erdoğan’dan ‘pahalılık sürecek’ itirafı: Bizim maharetimiz, çıkış yolu bulmak


AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Artan enerji, gıda ve hammadde fiyatlarının ekonomi üzerindeki etkilerini sürdüreceği anlaşılıyor. Bizim asıl maharetimiz böyle dönemlerde kendimize yeni çıkış yolları bulmak değil mi? Şikâyet etmeyip, çözüm yollarına bakacağız.” dedi. Tahıl koridorunun seyrine ilişkin de açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Putin ile konuştuk, yeni bir adım atıyoruz.” ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde başlayan MÜSİAD EXPO’ya katıldı. Burada yaptığı açıklamada Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle meydana gelen tahıl krizi hakkında konuştu. Rusya’nın çekildiği tahıl koridoru anlaşmasına Birleşmiş Milletler’in (BM) ve Türkiye’nin aracılığıyla verilen garantileri yeterli bulmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını verdi. Erdoğan, “Putin’le görüşmemde, az gelişmiş ülkelere ücretsiz tahıl gönderme konusunda mutabık kaldık. Ukrayna’daki tahılın az gelişmiş ülkelere gitmesi öncelik olmalıdır.” dedi.

‘PAHALILIK SÜRECEK’ MESAJI

Artan enerji, gıda ve hammadde fiyatlarının ekonomi üzerindeki etkilerini sürdüreceğini söyleyen Erdoğan, hayat pahalılığının da devam edeceğinin sinyalini verdi. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan satırlar şu şekilde:

Dünyamız son 3 yıldır küresel salgınla başlayan ardından sıcak çatışmalar ve bölgesel gerilimlerle devam eden sancılı süreçten geçiyor. Tedarik zincirleriyle uluslararası ticaretteki tahribatı halen hissediyoruz. Pek çok ekonomi son 50-60 yılın en yüksek enflasyon rakamlarıyla baş etmeye çalışıyor. Gıda, enerji ve hammadde fiyatlarının ekonomiler üzerindeki baskının bir müddet daha devam etmesi bekleniyor.

BATILI ÜLKELERİN KAYITSIZLIĞI UTANÇ VERİCİ

Krizi herkes çeşitli derecelerde hissetse de yıkıcı halini Afrika ve Asya’daki kırılgan devletlerdir. Milyonlarca insanın çektiği sıkıntılar göz ardı edilmektedir. Sahra altındaki kardeşlerimizin çok kötü durumdaki halleri katlanamaz hal almıştır. Özellikle ağızlarını her açıklarında dünyanın geri kalanına insan hakları ve özgürlük dersleri veren batılı kurum ve ülkelerin bu durum karşısındaki kayıtsızlığı utanç vericidir.

TAHILLAR AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERE GÖNDERİLECEK

Kesinlikle az gelişmiş ülkelere destek verelim. Zira Putin bana şunu söyledi. Biz ücretsiz olarak bu tahılı bu ülkelere gönderelim dedi. Hem fikir olduk. Bunu da G20’de geniş çaplı görüşelim. Mutabık kaldık. Atmamız gereken adım bu, yapmamız gereken de bu.

Ülkemizin ekonomi politikasını yeniden inşa ettiğimiz süreçten geçiyoruz. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüterek küresel ticaret ve finansman sisteminin belli odaklara hizmet eden cenderesinden kurtarmaktır. Her küresel kriz Türkiye’nin bu tercihini ne kadar doğru olduğunu temin etmektedir.

ŞİKÂYET ETMEYİP, ÇÖZÜM YOLLARINA BAKACAĞIZ

İş dünyamızın yeni ürünler geliştirme ve yeni pazarlar bulma konusunda sergilediği başarı takdire şayandır. Son dönemde küresel krizi fırsata dönüştürme hususunda kat edilen mesafeyi ihracat rakamlarında görüyoruz. Enerji ve Emtia fiyatlarındaki dalgalanmaların üzerine gelişmiş ülkelerde giderek yayılan resesyonun eklenmesi işimizi güçleştiriyor.

Petrol, doğalgaz, kömür gibi kendine yeterli ülkeler küresel düzeydeki fiyat artışlarından sınırlı seviyede etkilendikleri için avantajlı duruma geçiyorlar. Kimi alanlarda bunun emarelerini görüyoruz. Bizim asıl maharetimiz böyle dönemlerde kendimize yeni çıkış yolları bulmak değil mi? Şikâyet etmeyip, çözüm yollarına bakacağız.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version