Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 liderler zirvesi için gittiği Endonezya’dan dönerken, Mısır dahil Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerinde “sil-baştan” değişikliğe gideceklerini söylemişti.
Endonezya’nın ardından Katar’a gidip Dünya Kupası’nın açılış törenine katılan Erdoğan, liderlere verilen resepsiyonda Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile selamlaşıp, tokalaştı. Erdoğan ile Sisi’yi aynı karede gösteren fotoğraf, Erdoğan’ın dış politikada seçim öncesi “U dönüşü yapması” olarak yorumlanırken, AK Parti’nin dış politikada sürekli zikzaklar çizen tarzı yeniden tartışma konusu oldu.
Erdoğan ise Sisi ile kendisini aynı karede gösteren fotoğrafın doğal karşılanmasını istedi. Katar dönüşü uçakta o fotoğrafın ne anlama geldiğini anlatırken, Türkiye-Mısır ilişkisinin ilerleyeceği öngörüsünde bulundu:
“Bir süreç başlayabilir demiştik. Böyle bir sürecin başlaması için burada bir adım atılmış oldu ve hayırlısıyla görüşmeleri yaptık. Temennim odur ki, önce bakanlarımızla başlayan bir süreci, daha sonra inşallah üst düzey görüşmelerle iyi bir noktaya taşıyalım istiyoruz. Çünkü olaya ben şöyle bakıyorum, Türkiye-Mısır arası, bir liderler buluşması değildir, Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir. Yeniden niye olmasın, yeniden niye başlamasın? Bunların sinyalini verdik. İnşallah fevkalade bir hal olmadıktan sonra bu adımı hayırlısıyla atarız. Bizim tabii kendilerinden tek isteğimiz; bu görüşmelerle birlikte, bize karşı Akdeniz’de tavır içinde olanlara yönelik burada biz barışı ikame edelim, onunla beraber yolumuza inşallah devam edelim.”
Katil, darbeci, zalim…
2013’te Mısır’da ordunun Müslüman Kardeşler yönetimini darbeyle devirmesine sert tepki gösteren Türkiye, Mısır’daki büyükelçisini geri çekmişti.
Sisi’yi “katil, darbeci, zalim” sözleriyle sık sık hedef alan Erdoğan’ın, “Beni Sisi’yle barıştırmak isteyenler var, asla kabul etmiyorum” çıkışı Türkiye-Mısır ilişkilerinin normalleşmesindeki en büyük engel olarak görülmüştü.
Diplomatik ilişkilerin 9 yıldır maslahatgüzar seviyesinde olduğu Türkiye-Mısır ilişkisinin geleceği, geçen yıl bakanlar düzeyinde yapılan görüşmenin ardından daha çok merak edilir olmuştu. Ancak Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü, bakanlar ve heyetlerarası görüşmelerden sonra Türkiye’nin Libya politikasında değişiklik olmadığı gerekçesiyle görüşmelerin daha fazla sürmeyeceğini açıklamıştı.
Mısır, Türkiye ile Libya arasında geçen ay imzalanan deniz yetki alanları anlaşmasına karşı çıkıyor.
Mısır Dışişleri Bakanı Şükrü, Libya’da Tobruk’taki Temsilciler Meclisi ile Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında anlaşmazlık olduğunu hatırlatarak, Trablus yönetiminin böyle bir anlaşma imzalamaya yetkisi olmadığını iddia etmişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Mısır’ın Türkiye’yle ilişkileri normalleştirme konusunda “samimi” olması gerektiğini ve bunun için adım atması gerektiğini söylemişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***