Dünyaca ünlü iş insanı Elon Musk’ın 44 milyar dolara satın almasından sonrası Twitter’da sular durulmuyor. Platformda birçok değişiklik yapma hazırlığında olan Musk, aynı zamanda Twitter çalışanlarını işten çıkarıp kalanlar için ise çalışma koşullarını daha katı hale getirdi. Elon Musk’ın bu hamleleri tartışma konusu olurken, uzun zamandır Twitter’da yasaklı olan Donald Trump gibi isimlerin profillerini yeniden aktif hale getirmesi, kullanıcıların alternatif platformlara kaçmasına neden oldu. Peki, dünyada en fazla Twitter kullanan ülkeler hangileri? Türkiye’de kaç kişi Twitter kullanıyor?
EN FAZLA KULLANICI ABD’DE, TÜRKİYE 7. SIRADA
Dünyanın en itibarlı veri sitesi Statista’ya göre, Twitter’ın en popüler olduğu ülke Amerika Birleşik Devletleri (ABD) oldu. Platformun merkezi olan ABD’de 2022 yılı itibariyle aktif Twitter kullanıcı sayısı 76,9 milyon olarak açıklandı. Bu alanda ABD’nin ardından Japonya geliyor. Asya ülkesinde neredeyse her 2 kişiden biri Twitter’ı aktif olarak kullanıyor. 126 milyonluk nüfusa sahip olan Japonya’da platforma üye olan kişi sayısı ise 58,95 milyon. Listenin ilk 10 basamağında Avrupa kıtasından sadece 2 ülke yer alıyor.
İngiltere’de Twitter’ı kullanan kişilerin sayısı 18,4 milyon kişi olarak açıklandı. Listenin 7. basamağında Türkiye yer alıyor. İnternet özgürlüğünün dünyada en kötü olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’de aktif Twitter kullanıcı sayısı ise 16,1 milyon olarak açıklandı. Bu sayı Fransa’da 10 milyon, Almanya’da ise 7,75 milyon oldu.
Statista’nın bir başka verisine göre Twitter, her ay 7,1 milyar kere ziyaret ediliyor. Bu sayı 2021 yılının Aralık ayında 6,8 milyar olarak açıklanmıştı.
TWITTER’DA YAŞANAN SORUNLAR NELER?
Bir zamanlar Twitter’ın sadece sıkı bir kullanıcısı olan Elon Musk, Nisan 2022 tarihinde platformu satın almaya karar verdi. Popüler platform için cebinden 44 milyar dolar çıkartan Musk, şirkette fırtınalar estiriyor. Platformu devraldıktan sonra önce Twitter CEO’su Parag Agrawal dahil, üst düzey yöneticilerin işlerine son veren Musk, ardından da binlerce çalışanı usülsüz bir şekilde işten çıkarttı. Musk’ın hamleleri bununla da kalmadı ve çalışma koşullarında sert eleştiriler almasına neden olan değişiklikler yaptı.
UZAKTAN ÇALIŞMAYA SON: YİYECEK İÇECEK YOK
Koronavirüs salgını sonrası dünyada birçok şirket uzaktan çalışma formülüne dönerken, Twitter’da Elon Musk’ın platformu devralmasının ardından uzaktan çalışma devri sona erdi. Şirkette öğle yemeklerini de kaldıran Musk, çalışma koşullarını ağırlaştırdı. Bol mesaili çalışma günlerini kabul etmeyenlere de kapı gösterildi. Hatta tüm bu kararlar o kadar çok tepki aldı ki önlem olarak geçtiğimiz günlerde Twitter ofisi tedbir amaçlı kapatıldı.
TRUMP’IN GERİ DÖNMESİ BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLDU
Musk’ın tutumunun yansımaları şirketle sınırlı kalmadı ve kullanıcıları da etkiledi. Bu kadar çok çalışanın işten çıkarılması sosyal ağlar için en büyük tehditlerden biri olan nefret söylemi ve yalan haberlerin yayılmasıyla ilgili endişeleri artırdı. Platformda yaşanan gelişmelerin ardınndan reklamverenler de Twitter’dan ayrılmaya başladı. Maddi anlamda ciddi kayıplar yaşayan Twitter’a ise son darbe kullanıcılardan geldi. Uygulamayı aktif bir şekilde kullanan insanlar, Twitter’a alternatif olabilecek uygulamalara geçmeye başladı.
HANGİ PLATFORMLAR ALTERNATİF OLABİLİR?
Musk’a tepkili olan kullanıcılar şimdi akın akın platformu terk ederken yeni bir sosyal ağın da parlamasını sağlıyor. Mastadon ve Tumblr, Twitter’a alternatif olarak en çok parlayan ağlar olsalar da son günlerde bambaşka bir platform da Hive oldu. Hive Social, Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının ardından 2 milyon kullanıcıya ulaştı bile. Üstelik platform, sadece 24 yaşındaki bir kurucu ve diğer 2 çalışan tarafından yönetiliyor.
ELON MUSK HANGİ YENİLİKLERİ GETİRDİ?
Şirketin Musk tarafından devralınmasının ardından getirilen en belirgin özellik “Renkli rozet” oldu. Twitter’ı satın aldıktan sonra herkes için mavi tik kullanımı olacağını ve bunu ücretli yapacağını açıklayan Elon Musk, geçtiğimiz günlerde bu uygulamayı dondurdu. Yeni bilgilere göre, Twitter’da rozet satışı rengarenk bir şekilde geri dönüyor.
Serbest Görüş:
Mavi tik uygulaması ilk çıktığı andan itibaren eleştirilerin odağında yer aldı. Fakat, ciddi bir reklam gelirini kaybeden Twitter, bunun önüne geçmek için ve şirketleri korumak için de farklı renklerde onay rozeti yapma kararı aldı. Elon Musk’ın açıklamasına göre, şirketler için altın renkli rozet, devlet kurumları için gri rozet, bireyler için de ünlü olsun ya da olmasın mavi renkli rozet olacak. Onay rozeti ise aylık 8 dolardan satışa çıkacak.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***