Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

El Cezire yazdı: Türkiye, harekâttan vazgeçmek için Rusya’ya bazı şartlar öne sürdü

Reuters'a konuşan yetkililer: Suriye kararı bugünkü kabine toplantısında alınabilir


– Rusya’nın, Türkiye’yi Rojava’da planladığı kara harekâtından vazgeçirmek için devrede olduğu iddialarına bir yenisi eklendi. Moskova’nın, harekâttan kaçınılmasını sağlamaya çalıştığı, Ankara’nın bazı talepler öne sürdüğü ve bir mühlet verdiği belirtildi.

Katar merkezli El Cezire’ye Ankara’dan konuşan kaynaklar, taleplerin karşılanması için Türkiye’nin Rusya’ya belirli bir takvim sunduğunu, bu süre içinde talepler yerine getirilmezse harekâtın başlatılacağını söyledi. El Cezire’nin “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki kara harekâtını erteleyen şey ne?” başlıklı haberinde, söz konusu takvimin ayrıntılarını paylaşılmadı.

‘SDG ÇEKİLSİN, SURİYE ORDUSU GELSİN’

Bununla birlikte, kaynaklar Türkiye’nin taleplerini iki maddede sıraladı. Buna göre Ankara, Suriye Demokratik Güçleri’nin Menbic, Kobanê ve Tel Rıfat’tan çekilmesini istiyor. Hava sahasını Rusya’nın kontrol ettiği bu üç bölge, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından olası kara harekâtının hedefleri olarak gösterilmişti. Erdoğan geçen yaz da aynı bölgelere harekâttan söz etmişti.

Kaynakların El Cezire’ye aktardığına göre Türkiye, SDG’nin çekilmesi sonrasında da bu bölgelere Suriye hükümet güçlerinin yerleşmesini talep etti. Kaynaklar, Rusya’nın bu taleplerin karşılanması ve harekâttan kaçınılması için çalıştığını savundu.

RUS KOMUTAN, SDG KOMUTANI ABDİ İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Suriye’deki Rus güçlerinin komutanı Aleksandr Çayko’nun, pazar günü SDG Komutanı Mazlum Abdi ile görüştüğü ortaya çıkmıştı. Görüşmede Türkiye’nin olası kara operasyonunun ele alındığı açıklanmıştı.

Lübnan merkezli El Mayadin televizyonu, Çayko’nun Suriye-Türkiye sınırında 30 kilometre derinliğe kadar Suriye ordusunun yerleştirilmesini önerdiğini iddia etmişti. Bir diğer SDG sözcüsü Aram Hanna ise El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, Rusların bu görüşmede Türk tarafının şartlarını ilettiğini öne sürmüş, şartlar hakkında ayrıntı vermese de “Türkiye’nin tüm taleplerini reddettiklerini” söylemişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version