Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Direnişi dayanışmayla, dayanışmayı direnişle büyütmek için’


KOCAELİ – Gebze’de Pulver Kimya bünyesinde bulunan Conta Elastik’te örgütlenme çalışması yürüten Petrol-İş üyesi 3 işçinin işten atılmasıyla balatılan direniş yarın 100’üncü gününü dolduruyor. 

 

Gebze Organize Sanayi Bölgesinde (GOSB) bulunan ve toz boya üretimi yapan Pulver Kimya ile bünyesinde bulunan diğer 4 şirkette örgütlenme çalışması yürüten Petrol-İş, Conta Elastik şirketinde sendikal yetki belgesini aldı. Sendika örgütlenme faaliyeti yürüten 3 işçi şirkette çoğunluğun sağlanması ardından işten atıldı. İşten atılan işçiler, fabrika içinde çalışan işçilerin de desteğiyle 100 gündür direniyor. 

Pulver Kimya direnişçilerini Petrol-İş Gebze Şubesi’nin örgütlü bulunduğu Real Kauçuk, Trelleborg, Özay Plastik, Plascam, Ravago, Novares fabrikaları temsilcileri tarafından da destek ziyareti gerçekleştirdi.

Bir yandan işçilerin mücadelesi sürerken bir yandan da Petrol-İş’in örgütlenme faaliyetleri devam ediyor. 15 Ekim’de Elastron’da çoğunluk sağlanarak ana şirket olan Pulver ile beraber Conta Elastik, Riva, Subaşı ve Elastron işletmelerinde de çoğunluk sağlanmış oldu.

 

‘MÜCADELE İLE İŞVEREN MASAYA OTURDU’

 

Petrol-iş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek yaptığı açıklamada Pulver Kimya bünyesinde bulunan tüm fabrikalarda çoğunluk sağladıklarını ve yetkilerinin geldiğini, fakat işverenin yetkiye itiraz ettiğini ifade etti. 

 

İşten atılan işçilerin ve içeride çalışmaya devam eden işçilerin mücadelesi sonucu işverenin masaya oturduğunu belirten Kırmızıçiçek, “Mücadelemiz belli bir aşamaya geldi. Sonuç itibariyle biliyorsunuz masaya getirdik, taleplerimiz üzerine oturup konuştuk, belirli bir uzlaşma ortamı oluştu. Şu anda komisyonlarımızı oluşturup taslak hazırlamaya başladık. Sunduğumuz taslakla biz yetkisizlik gölgesinde bir sözleşme masasına oturmayacağız. Bizim için iki hassas konu var. Birincisi itirazların geri çekilmesi. İkincisi ise atılan arkadaşlarımızın sorgusuz, sualsiz işlerine geri dönmesi gerekiyor. Ancak bu koşullarda burada iş barışı sağlanabilir” dedi.

 

Sunulan taslağa karşı işverenin tutumunun mücadeleyi belirleyeceğini kaydeden Kırmızıçiçek, “Umuyoruz ki işveren bir an önce bu hatasından vazgeçer, sendikanın taleplerini kabul eder, işyerinde iş barışı oluşur ve herkes huzurlu bir şekilde çalışmayı sürdürür. Bunun haricinde daha çetin bir mücadele hepimizi bekliyor diyebilirim” diye konuştu.

 

FABRİKA İÇİNDE DE DİRENİŞ DEVAM EDİYOR

 

Çalışan işçiler ise yemeklerde ses çıkartma, fabrika içinde yürüyüşler şeklinde devam eden eylemlerle dışarıdaki direnişle dayanışma eylemleri düzenliyor.Fabrikada çalışmakta olan bir işçi gönderdiği mesajda artan enflasyon ve eriyen maaşlar karşısında haksız işten çıkarılmaların olduğunu, işçilere yapılan baskılar sonucu huzursuzluk olduğunu belirterek örgütlenme süreçleri hakkında “İçeride alenen sömürü düzeni vardı, bu düzene dur demek lazımdı. Güzel bir gelecek güzel bir yarınlar için diyerek yola çıktık. Bu süreçte sendikayla tanıştık… Kendi aramızda fikirlerimizi paylaştık ve örgütlenmeye başladık. Hem içeride hem de dışarıda toplantılar yaparak bu bağı güçlendirdik ve sosyal medya üzerinden gruplar kurduk. Bilgi akışını herkese sağladık bu arada işçi arkadaşlara sendika faydalarını bize kazançlarını iyice anlatarak motivasyonumuz mücadele için tamamdı artık” dedi.

 

Farklı nedenler bahane edilerek sendikalı 3 arkadaşının işten çıkarıldığını belirten işçi taviz vermediklerini, birbirlerine sarılarak halkayı büyüttüklerinin altını çizerek “Bu süreçte gerek yasal gerek yasal olmayan eylemler yaptık. Çünkü arkadaşlarımız haksız yere işten atıldı ve biz de iş durdurduk. “Ya hepimiz ya hiçbirimiz” diyerek yola çıktık ve bu arada mesaileri durdurduk tutanaklar tutuldu bizlerde direnişi ve eylemleri dışarıdan içeriye taşıdık. ‘Artık içeride, dışarıda direniş ve mücadele var. Bu dava ekmek davası, bu kavga sınıf kavgası’, diyerek arkadaşlarımıza çevremize mücadelemizin sesini duyurduk” dedi.

 

‘BİRLEŞEN İŞÇİLER ASLA YENİLMEZ’

 

“Bu mücadele 100 gün değil 100 yıl da olsa bizim için her gün direniş, her gün mücadele” diyen işçi, baskılar ve tutanaklara karşı dimdik ayakta dikildiklerini ifade etti ve sözlerine “Sloganlarımızla, kararlılığımızla, eylemlerimizle şalter indirerek, sermayeyi tanımayarak, arkamızı dönerek baskıları yıldırdık. İşten atılmaları durdurduk. Yani birleşen işçiler asla yenilmezler, bunu gösterdik. 3 arkadaşımızın dışarıda olmasının üzücü olmasından ziyade onlar bizim onur simgemiz oldu. Onları son güne kadar yalnız bırakmayacağız. Arkadaşlarımız işlerine geri dönene kadar mücadeleye devam edeceğiz. Direnişimize gelen destekleri görmek, sesimizi duyurabilmek bizi mutlu ediyor. Çalışan işçilerin birlik olması, Petrol İş Sendikası’nın mücadeleci tutumu ve yalnız bırakmayışı direnişe can verdi ve güzel sonuçlar getiriyor ve daha güzel sonuçlar alacağız buna inanıyoruz”  ifadesinde bulundu. 

 

*Esra Soybir – Gazeteci

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version