Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Covid-19 hastası virüsten 411 gün sonra kurtuldu

Covid-19 hastası virüsten  411 gün sonra kurtuldu


Doktorlar, dünyadaki en uzun süreli Covid-19 enfeksiyonlarından birine sahip olduğu düşünülen bir adamın bir yıldan uzun bir sürenin ardından nihayet virüsten kurtulduğunu söylüyor.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre doktorlar, virüsü 411 gün boyunca taşıyan 59 yaşındaki adamın bir ilaç kokteyliyle tedavi edildiğini belirttiler. Kayıtlardaki en uzun Covid-19 enfeksiyonunun 505 gün, yani bir yıl 4 aydan fazla olduğu düşünülüyor.

Yeni hükümet istatistikleri, Birleşik Krallık’ta (BK) özel hanelerde yaşayan ve nüfusun yüzde 3,3’ünü oluşturan tahmini 2,1 milyon kişinin günlük aktivitelerini yerine getirme becerilerini sınırlayan uzun süreli Kovid’den muzdarip olduğunu gösteriyor.

Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), belirtileri arasında yorgunluk, “beyin sisi” ve ağrı bulunan bu durumun kadınlarda, 35 ile 69 yaş arasındaki kişilerde ve yoksun bölgelerde yaşayanlarda daha yaygın olduğunu ortaya koydu.

Londralı tıp uzmanları, son rekor enfeksiyon vakasında ilk koronavirüs varyantlarına karşı etkili olduğu bilinen nötralize edici antikorların karışımıyla hastayı iyileştirmeyi başarmasına rağmen bu tür tedavilerin muhtemelen artık işe yaramayacağını söyledi.

Böbrek naklinin ardından bağışıklık sistemi zayıflayan hasta, virüsün ilk varyantlarından birinden kurtulamamıştı.

Adamın enfeksiyonu, taşıdığı virüs türünün genetiğinin analizi yoluyla tespit edildi.

Clinical Infectious Diseases adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre adamın testi, ilk olarak Aralık 2020’de pozitif çıkmış ve semptomları geçmesine rağmen bu yıl ocağa kadar aralıklı olarak pozitif çıkmaya devam etmiş.

NHS Foundation Vakfı’na bağlı Guy’s and St Thomas’ ve King’s College London’dan bu hastayla ilgilenen ekip, Covid-19 testi 505 gün boyunca pozitif çıkan ama daha sonra hayatını kaybeden hastayı da tedavi etmişti.

Altta yatan çeşitli rahatsızlıkları olan bu kişi Kovid’e 2020’nin başlarında yakalanmış ve birçok kez hastaneye girip çıkmıştı.

Bilim insanları birinin uzun süre enfekte olmasının, virüse bağışıklık sisteminden kaçmak için mutasyonlar geliştirme şansı verdiğini söylüyor.

Bu nedenle, uzun süreli koronavirüs enfeksiyonları nadir görülse de yeni varyantların ortaya çıkma riski nedeniyle bunları incelemek önemli.

Fakat doktorlar yeni varyantların, nötralize edici antikor tedavilerinin artık büyük ölçüde etkisizleştiği anlamına geldiğini söylüyor.

Guy’s and St Thomas’dan Luke Snell, “Virüsün bazı yeni varyantları, BK ve Avrupa’daki mevcut tüm antikor tedavilerine karşı dirençli. Bağışıklık sistemi zayıf olan bazı kişiler hâlâ ciddi hastalık ve sürekli enfekte olma riski altında. Bu kişileri korumanın ve tedavi etmenin en iyi yolunu anlamak için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Yeni ONS rakamları ayrıca BK’de bir önceki hafta 625 olan koronavirüs kaynaklı ölüm sayısının, 21 Ekim’de biten haftada 735’e yükseldiğini gösteriyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version