Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cinsiyetçi soru Jacinda Ardern ve Sanna Marin’i öfkelendirdi

Cinsiyetçi soru Jacinda Ardern ve Sanna Marin'i öfkelendirdi


– Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ile Finlandiyalı mevkidaşı Sanna Marin ilk kez yüzyüze görüştü. Ukrayna’daki savaştan ikili ticaret ilişkilerine kadar birçok kritik meseleyi görüşen iki başbakanın ortak basın toplantısında, bir gazeteciden gelen cinsiyetçi soru tepki çekti.

Yeni Zelanda’da yayın yapan Newstalk ZB radyosunun erkek muhabirlerinden biri, Ardern’e “Birçok kişi, sadece yakın yaşlarda olmanız ve o açıdan birçok ortak noktanız olması nedeniyle görüşüp görüşmediğinizi merak edecektir” dedi. Gazeteci sorusuna devam ederken araya giren Ardern, “öldürücü vuruşu” yaptı.

‘İKİ KADIN SADECE CİNSİYETLERİ NEDENİYLE BULUŞMAZ’

Gülerek konuşan Ardern, erkek liderlere de benzer soruların yöneltilmemesini sorgulayıp “[eski ABD başkanı] Barack Obama ile [Yeni Zelanda’nın eski başbakanı] John Key’e herhangi birisinin yakın yaşlarda oldukları için görüştüklerini sorup sormadığını merak ediyorum” dedi.

42 yaşındaki Ardern, “Elbette siyasette erkeklerin oranı daha yüksek, bu bir gerçeklik. İki kadının buluşmasının sebebi sadece cinsiyetleri değildir” diye tepki gösterdi.

Ardern daha sonra iki ülke arasındaki ticari ilişkileri sıraladı; “Bugünkü görüşmemiz, ülkelerimiz arasındaki ekonomik fırsatları artırmak için bir fırsat. Bu ilişkileri, cinsiyetimizden bağımsız olarak ilerletmek bizim görevimiz” dedi. Ardern’in gazeteciye yanıtı, sosyal medyada “öldürücü vuruş” olarak nitelendi.

MARIN: BAŞBAKAN OLDUĞUMUZ İÇİN GÖRÜŞÜYORUZ

37 yaşındaki Marin de Ardern’in sözlerine katıldığını söyleyerek, “Başbakan olduğumuz için biraraya geldik” ifadelerini kullandı.

Sanna Marin, Yeni Zelanda’yı ziyaret eden ilk Finlandiya Başbakanı oldu. Marin’in resmi ziyaretinde, küresel ekonomik kriz ve artan yaşam maliyeti ele alındı; iki ülkenin Rusya’nın işgali karşısında Ukrayna’ya destek vermeye “güçlü bağlılığı” vurgulandı. Ardern, Yeni Zelanda ve Finlandiya’nın bağlı olduğu kurallara dayalı uluslararası düzenin Ukrayna’daki ihtilaf yüzünden baskı altında olduğunu söyledi. Marin de ortak basın toplantısında İran’daki durumu da ele aldıklarını söyleyerek, İranlı kadın eylemcilere destek verdi. (DIŞ HABERLER)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version