Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çiftçi zarar etti, pamuklar rafa kaldırıldı! Ülkenin önemli pamuk üretim merkezlerinden olan Aydın'da, bu yıl pamuktaki rekolte ve kalite üreticiyi memnun ederken fiyatlar ise bekleneni karşılamadı. Bu yıl 15 TL’ye kadar düşen pamuk fiyatları sebebiyle çiftçi zarar etti, pamuklar rafa kaldırıldı.

Çiftçi zarar etti, pamuklar rafa kaldırıldı!


Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden olan ve beyaz altın olarak bilinen pamuk, bu sezon rekolte ve kalitesi ile üreticisinin yüzünü güldürdü.

Aydın genelinde pamuktan istedikleri verimi alan üreticiler, pamuğun hem rekolte hem de kalite yönünden iyi olduğunu ancak fiyatların bekleneni karşılamadığını belirtti.

PAMUK, DEPOYA KALDIRILDI

Aydın tarımının da tansiyonunu belirleyen ve zor şartlar altında üretilen pamukta fiyatlar bu yıl üreticisini memnun etmezken, il genelinde toplanan pamuklar ise depolara kaldırıldı.

Aydın’da toplanan pamukların yüzde 90 üzerinde depolandığını ve emanete bırakıldığını ifade eden Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, şu anki fiyatlar ile çiftçilerin maliyetlerini bile karşılayamadığını ve direndiğini ifade etti.

“ÇİFTÇİLERİMİZ DİRENİYOR”

Fiyatların böyle gitmesi durumunda önümüzdeki yıl pamuk ekim alanlarının daralacağını sözlerine ekleyen Kendirlioğlu; “Çiftçimizin borcu Ekim, Kasım, Aralık ayı içerisindedir. Genelde Kasım ayıdır ve fiyatlar böyle. Çiftçilerimiz farklı yollarla borcunu kapatmaya çalışıyor. Pamuk çiftçilerimiz, kendi imkanlarıyla gerek TARİŞ’te gerek tüccarda pamuklarını emanete bırakıyor. Fiyat kesilmedi, bekliyor. Zaten bu fiyatların kesilmesi, çiftçimizin biraz daha yüklenmesi demek bu fiyatların daha da aşağıya gelmesi demek. Çiftçilerimiz şu anda direniyor. Şu anda pamuğun büyük bir kısmı satılmadı. Yani Aydın genelinde yüzde 90’ın üzerindeki pamuk şu anda emanette, fiyat kesilmedi. Tahminlerimize göre yüzde 90 civarında pamuklar depoda. İşleniyor ama satılmıyor. Çiftçimizin bir beklentisi var. Çünkü bu fiyatlarda sattığında zarar etmesi söz konusu. Yani çiftçi pamuğunu emanete verdiği zaman kooperatif veya tüccar, arkasından iplikçi, arkasından kumaşçı, arkasından konfeksiyona bedava kredi veriyor. Böyle bir durum söz konusu. Fiyatların buralarda kalması çiftçimizi kesinlikle mağdur eder. Şu andaki pamuk fiyatları çiftçimizi zarar ettirir ve önümüzdeki yıl da pamuk ekim alanları daralır” dedi.

“MALİYETİN ALTINDA”

Fiyat beklentilerinin en az 25 TL olduğunu belirten Kendirlioğlu; “Bizim aslında normalde beklentimiz 25-30 TL arasıydı. Yani geçen seneki maliyetleri göz önünde bulundurduğumuzda en taban fiyat 25 TL olması gerekiyor. Biz 25 ve üzerinde bir fiyat bekliyorduk. Bu sene, o geçen seneki 12 TL’yi yakalayabilmesi için. Şu anda 15 TL civarlarında pamuk. Haliyle bizim ziraat odalarının bile çıkardığı maliyetin daha da altında bir rakam. Dünya ile bağlantılı olduğu için şu anda pamuğun ne olacağını öngörmek de mümkün değil” diye konuştu.

Kaynak: İHA

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version