Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Atatürk Üniversitesi’nden ‘bilimsel’ yayına sansür; önce yayınlayıp, sonra sildiler!

Atatürk Üniversitesi’nden ‘bilimsel’ yayına sansür; önce yayınlayıp, sonra sildiler!


AW390476

Erzurum Atatürk Üniversitesi, kendisine bağlı akademik dergide Eylül ayında yayımlanan KHK’lı bir akademisyene ait makaleyi, yazarına hiç bir gerekçe sunmadan ulaşıma engelledi. Üniversite bununla da yetinmedi, dergiyi yeniden tasarladı ve yeni yayınlanan tasarımda yazı tamamen çıkarıldı.

Doç. Dr. Şadi Aydın’ın bilimsel bir makalesiyle ilgili yaşadıkları Türkiye’de akademik  camianın ne hale geldiğini gösteriyor. Çalıştığı Mevlana Üniversitesi KHK ile kapatılınca  akademik hayatına Almanya’da devam eden Şadi Aydın, Georg-August Goettingen Üniversitesi’nde çalışmaya başlıyor.

Şadi Aydın, burada ‘Mevlana ve Mevlevilik’ üzerine bi proje hazırlıyor ve yazıyı Atatürk Üniversitesi’ne gönderiyor. Makale Atatürk Üniversitesi’nin akademik ve hakemli bir e-dergisi olan A Journal of Iranology Studies’de Eylül ayında yayımlanıyor. Ancak bir süre sonra yazarına hiçbir bilgi verilmeden ulaşıma engelleniyor. Ardından yeniden hazırlanan derginin Eylül sayısı bu kez söz konusu makale olmadan yayımlanıyor.

[Ata]Türk Üniversitesi’nden Acem Oyunu
Türkiye’de Üniversitelerin İçler Acısı Hali ve Yaşanmış Bir Örnek@atauni1957 @YuksekogretimK @Tubitak @UAKKurumsal @TubitakUlakbim @DergiPark @AcademikAhlak @BarisAkademik @gergerliogluof @MSTanrikulu @sevincozarslan @profyildirim

— Doç. Dr. Şadi Aydın (@aydinsadi) November 2, 2022

Şadi Aydın, yaşadıklarını sosyal medya hesabından paylaştı. Aydın’ın paylaşımları şöyle:

‘Atatürk Üniversitesi’nden Acem Oyunu; Türkiye’de Üniversitelerin İçler Acısı Hali ve Yaşanmış Bir Örnek’ başlığıyla yaptığı paylaşımlarda yaşadıklarını şöyle anlattı:

Türkiye’de çalıştığım Mevlana Üniversitesi 667 sayılı KHK ile kapatılınca iş aramak ve akademik çalışmalarda bulunmak üzere yurtdışına çıktım. Epey coğrafya dolaştıktan sonra Alman Akademisi’nin prestijli araştırma burslarından Humboldt Vakfı bursuyla Almanya’nın en eski üniversitelerinden biri olan Georg-August Goettingen Üniversitesi’nde çalışmaya başladım.

Burada Mevlana ve Mevlevilik üzerine bir proje yaptım. Üzerinde çalıştığım projeyle ilgili makale üreterek ilim dünyasına ve literatüre katkıda bulunmaya çalıştım.

Projemden ürettiğim “Sultan Veled’in Mevlana’nın Şiirlerine Yazdığı Nazireler” başlıklı makaleyi 12.11.2021 tarihinde Atatürk Üniversitesi’nin akademik ve hakemli bir e-dergisi olan A Journal of Iranology Studies (Doğu Esintileri)’ne gönderdim.

Editör ve hakem değerlendirme süreci sonunda makalem 11.02.2022 tarihinde yayımlanma için kabul aldı. Makale, derginin Eylül 2022 tarihli 17. sayısında ilk makale olarak yayımlandı. Ancak bir süre sonra tuhaf bir şekilde bana hiçbir bilgi verilmeden makaleme ulaşım engellendi.

Sonrasında dergi yeniden dizgiye girdi ve bana ait olan makale çıkarılarak yeniden yayımlandı. Bu (sözde) akademik, bilimsel ve tarafsız dergi, Atatürk Üniversitesi’ne ait bir dergi ve Aves Yayınevi tarafından hazırlanıyor ve neşrediliyor.

Üniversite, dergi editörleri ve yayınevi tarafından hiçbir açıklama yapılmadan bilimsel makalem haksız, hukuksuz, bilimsellikten uzak, demokrasi dışı ve ayrımcı bir şekilde karartıldı. Türkiye Üniversiteleri ve akademisinin geldiği durum maalesef böyle..

Bugün hukuk dışına çıkarak bunu yapanlar, yarın nüfus, vatandaşlık, okul, üniversite ve diploma kayıtlarımızı silecek cesareti kendilerinde bulabilirler. Ülkeye adalet yeniden döndüğünde bunların hesabı hukuk çerçevesinde sorulacaktır..

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version