Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Araştırma: Covid-19 tedavisinde kullanılan kan sulandırıcılar tehlikeli olabilir

Araştırma: Covid-19 tedavisinde kullanılan kan sulandırıcılar tehlikeli olabilir


Artı Gerçek – İngiltere’de yapılan bir araştırma Covid-19 geçiren hastalara uygulanan destek tedavisinde kullanılan kan sulandırıcıların işe yaramadığını ve zararlı olabileceğini ortaya koydu. Etken maddesi “apiksaban” olan ilaçlar, Türkiye’de de kullanılıyor.

‘HASTANEYE GERİ DÖNÜŞLERİ ENGELLEMİYOR’

İngiltere hükümetinin desteklediği “Heal-Covid” (Covid’i İyileştir) girişiminin hastanelerde Covid-19 tedavisi aldıktan sonra taburcu olan hastalar üzerinde yaptığı çalışma yayınlandı. Çalışmayı yürüten Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Charlotte Summers “İlk bulgular, nekâhat döneminde işe yaradığı düşünülen kan sulandırıcı ilaçların etkisiz olduğu, ölümleri ya da hastaneye geri dönüşleri engellemediği yönünde” diye konuştu.

Çalışmanın “insanlara gereksiz zarar veren bir uygulamanın önüne geçebilmek açısından önemli olduğunu” vurgulayan Summers, “tedavi pratiklerinin değişmesini umuyoruz” dedi.

‘BİLİNEN BİR FAYDASI YOK’

Araştırmayı Summers ile beraber yürüten Dr. Mark Toshner ise çalışmalarının “Akut Covid-19 geçiren hastalara reçete edilen kan sulandırıcıların hastaları, bilinen bir fayda sağlamadan, riske attığını” ortaya koyan ilk bilimsel araştırma olduğunu vurguladı.

Ağır Covid vakalarında kan pıhtılarının oluşmasını engelleyeceği düşünülerek reçete edilen kan sulandırıcıları kullanan 402 hasta üzerinde yapılan araştırma sonucunda, hastalardan bazılarında ciddi kanamalar görüldü.

TÜRKİYE’DE DE KULLANILDI

Etken maddesi “apiksaban” olan sulandırıcıları kullanan hastalarda, bir yıl içinde tekrar hastaneye başvurma oranı yüzde 29.1, standart tedavi uygulanan hastalarda ise yüzde 30.8 olarak ölçüldü. Bu veriler ışığında tedavinin “etkisiz” olarak nitelenebileceğini belirten Summers, söz konusu tedavinin bilimsel veriler sonucunda değil, “konsensüs” ile uygulandığını vurguladı.

Kan sulandırıcılar Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı tarafından Covid-19 sonrası tedavi için önerilen ilaçlar arasındaydı. (DIŞ HABERLER)

***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version