Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Alzheimer hastalığında umut: Yeni antikor tedavisi bilişsel gerilemeyi yavaşlattı

Alzheimer hastalığında umut: Yeni antikor tedavisi bilişsel gerilemeyi yavaşlattı


Artı Gerçek- Bilim insanları dünya genelinde 30 milyon insanı etkileyen ve demansın (bunama) en yaygın türü olan Alzheimer hastalığının tedavisinde umut verici bir gelişme yaşandığını duyurdu.

Dünyada demans hastalığından muzdarip 55 milyon kişiden üçte ikisi Alzheimer hastası. Hastalığın teşhis edildiği kişiler genellikle yedi yıl içinde ölüyor.

Şimdi ise yapılan klinik denemeler “Lecanemab” adlı antikor tedavisinin Alzheimer hastalığının erken evresinde hastanın bilişsel gerilemesini yavaşlattığını doğruladı.

‘ALZHEIMER HASTALARINA GERÇEK BİR TEDAVİ SUNAN İLK HASTALIK BU’

İngiltere’deki University College London’da (UCL) bulunan Birleşik Krallık Demans Araştırmaları Enstitüsü’nün Direktörü Bart De Strooper, “Alzheimer hastalarına gerçek bir tedavi seçeneği sunan ilk ilaç bu” ifadelerini kullandı. Strooper sözlerini “Klinik faydalar biraz sınırlı görünse de, zamanla daha belirgin hale gelmeleri beklenebilir” diye sürdürdü.

LECABEMAB NE YAPIYOR?

“Lecanemab” adlı ilaç beyinde biriken “beta amiloid” adı verilen protein kümelerini ortadan kaldıran bir antikor tedavisi.

Bu protein kümelerinin Alzheimer’ı ne kadar tetiklediği belli değil, ancak hastalığın kalıtsal olarak bulunduğu hastalarda, beyin hücrelerini sürekli olarak yok eden bir dizi beyin değişikliğinin yolunu açıyor gibi görünüyorlar.

Amiloid proteini, Alzheimer olan kişilerde beyindeki nöronların etrafında birikerek yığılmaya neden oluyor ve hastaların hafıza ve düşünme işlevlerini yavaşlatıyor. Ancak antikor içeren ilacın kullanımında nöronların etrafında biriken amiloid proteini yığınları dağılıyor ve hastalık yavaşlıyor.

Lecanemab’i geliştiren ABD’li Biogen ve Japonya’nın Eisai şirketleri eylül ayında yaklaşık 1800 hasta üzerinde yapılan klinik çalışmaların önemli sonuçlar verdiğini duyurmuştu.Ancak alandaki uzmanlar araştırmanın verilerin tamamının açıklanmasını bekledi. Söz konusu araştırma hakemli bilimsel dergi New England of Journal of Medicine’de 29 Kasım Salı günü yayınlandı.

İlaç şirketlerinin Lecanemab’ın ABD dışındaki ülkeler için gelecek yıl onay sürecini başlatması bekleniyor.

BİLİŞSEL GERİLEMEYİ YÜZDE 27 ORANINDA AZALTIYOR

Araştırma Lecanemab adlı antikor tedavisinin 18 ayda Alzeheimer hastalarının bilişsel gerilemesini yüzde 27 oranında azalttığını ortaya koydu.

UCL Demans Araştırmaları Enstitüsü’nün direktörü ve klinik nöroloji profesörü Nick Fox, “(Sonuçların) Alzheimer hastalığı için yeni bir değişim çağını doğruladığına inanıyorum. Birçok insan tarafından anti-amiloid immünoterapiler üzerinde 20 yıldan fazla sıkı çalışmanın ve yol boyunca birçok hayal kırıklığının ardından gelen bir dönem” ifadelerini kullandı.

ANCAK İLAÇ OLDUKÇA PAHALI

Ancak Lecanemab oldukça pahalı. Hasta başına maliyeti yıllık 10 bin sterlin ( 223 bin Türk Lirası) ile 30 bin sterlin (670 bin Türk Lirası) arasında değişiyor.

Ayrıca en az 18 aylık bir tedavi gerektirdiği için hastalar üzerindeki etkisinin henüz oldukça mütevazı olacağı düşünülüyor.

Ayrıca ilacın kullanımının henüz İngiltere’de sağlık kuruluşlarınca onaylayıp onaylanmayacağı belirsizliğini koruyor.

Araştırma sırasında iki hastanın ilaç nedeniyle öldüğünün bazı diğer araştırmacılarca iddia edilmesi de ilacın güvenilirliği konusunda soru işaretleri doğurdu. Yayınlanan rapora göre ise yaklaşık 1800 kişinin katıldığı klinik araştırma sırasında altısı Lecanemab ilacını alan 13 hasta öldü. Ancak raporda bu ölümlerin hiçbirinin ilaç sebebiyle olmadığı savunuldu.

‘BÜYÜK FARK YARATIP YARATMAYACAĞI HENÜZ BELİRSİZ’

Nörodejenerasyon profesörü ve Edinburgh Üniversitesi Beyin Bilimleri Keşif Merkezi müdür yardımcısı Tara Spires-Jones ise sonuçların “iyi haber” olmasına rağmen, Lecanemab’ın “Alzheimer için bir tedavi olmadığını dikkate almanın önemli olduğunu” söyledi.

Spires-Jones “Denemedeki her iki grubun da kötüleşen semptomları vardı, ancak ilacı alan kişilerin bilişsel becerilerinde o kadar azalma olmadı. Araştırmanın yazarların belirttiği gibi, kullandıkları bilişsel testte klinik olarak anlamlı etkilerin kabul edilmiş bir tanımı yok ve bilişsel gerilemedeki ılımlı azalmanın demansla yaşayan insanlar için büyük bir fark yaratıp yaratmayacağı henüz net değil” ifadelerini kullandı.

ALZHEİMER NEDİR?

Alzheimer hastalığı ileri yaşın bir hastalığı olup, beynin bazı bölümlerinin zaman içinde giderek hasarlanması sonucu, başta bellek olmak üzere tüm entelektüel faaliyetler, günlük işlevler ve davranışlarda bozulma ile kendini gösteren bir hastalık.

En sık erken belirtileri arasında hafıza sorunları bulunuyor. Hastalık ilerledikçe kişi tanıdık ortamlarda kayboluyor, karar vermede güçlük çekiyor ve yemek yemek, hareket etmek gibi basit görevleri yardım almadan yerine getiremiyor.

(DIŞ HABERLER)

***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version