Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM Yargıcı Yüksel, 2012’deki tezinde böyle demiş: İstihbari bilgi ve veriler yargılamada delil olamaz

AİHM Yargıcı Yüksel, 2012’deki tezinde böyle demiş: İstihbari bilgi ve veriler yargılamada delil olamaz


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi, 18 ocak 2023’te ‘Yalçınkaya V. Türkiye’ dosyasını görüşecek. Kararın da yaklaşık 6 ay sonra açıklanması bekleniyor. AİHM Yargıcı Saadet Yüksel’in söz konusu davada nasıl bir tavır sergileyeceği merak konusu. Zira Yüksel’in, 2012 yılında yayınladığı tezi ile aynı konudaki makalesinde ‘istihbari amaçla elde edilen bilgilerin yargılamalarda ‘delil’ olarak kullanılamayacağını evrensel hukuk kurallarını hatırlatarak uzun uzun anlattığı ortaya çıktı.

İnsan Hakları Savunucusu hukukçu Dr. Gökhan Güneş’in paylaşımlarında göre Saadet Yüksel, söz konusu tezi ve makalesinde ‘hukuka’ vurgu yapıyor. Delillerin de hukuka uygun olarak elde edilmesi gerektiğini anlatıyor. Saadet Yüksel’in tezinden ve makalesinden alıntılar yapan Gökhan Güneş, “2012’de yazdığı doktora tezinde ve makalesinde bu evrensel hukuk kuralını hatırlatan Yüksel, bakalım 18 Ocak 2023’te duruşması yapılacak ve güncel yargılamaları ilgilendiren Yalçınkaya başvurusunda Yargıtay, AYM ve MİT’in istihbari çalışmalarla elde edildiğini itiraf ettikleri Bylock verilerinin hukuka aykırılığıyla ilgili ne diyecek?” sorusunu soruyor…

CEMİL ÇELİK: HUKUKUN İLKELERİNE Mİ UYACAK, GÖRECEĞİZ!

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) üyesiyken resen emekli edilen Hakim Albay, Dr. Cemil Çelik ise konuyla ilgili paylaşımında, “Bakalım AİHM Hakimi Saadet Yüksel; yazdıklarının arkasında durarak evrensel hukukun ilkelerini mi uygulayacak? Yoksa yazdıklarını bir kenara bırakıp Doğu Perinçek’in bahsettiği hakim görünümlü kişilerin arasında mı yer alacak?” ifadelerini kullandı.

AİHM YARGICI SAADET YÜKSEL’İN DOKTORA TEZİ

1. AİHM yargıcı S. Yüksel, doktora tezini haberleşmenin gizliliğine “önleyici” denetim yoluyla yapılan müdahale üzerine yazmıştır. Konuyla ilgili bir makalesi de vardır.

Tez; https://t.co/oY9HzhScO7

Makale: https://t.co/uiEjnJnwgh pic.twitter.com/4PQTNLtzpo

— Dr. Gökhan Güneş (@GkhanGnes8) November 8, 2022

Gökhan Güneş’in konuyla ilgili sıralı paylaşımları şöyle:

8. Tez de haberleşme verilerinin süresinde imhasının çok önemli olduğunu ve aksine davranışın AİHS’in 8. maddesini ve demokratik bir devlette hukukun üstünlüğü ilkesini ihlal edeceğini söyleyen Yüksel, acaba mevzuatta belirtilen 1 yıllık süreden çok daha fazla süre saklanıp pic.twitter.com/aWKKd8B01x

— Dr. Gökhan Güneş (@GkhanGnes8) November 8, 2022

AİHM Yargıcı Saadet Yüksel

NE OLMUŞTU?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ‘Yalçınkaya v. Türkiye’ başvurusunda karar için Büyük Daire lehine çekilmişti. Yançınkaya v. Türkiye başvurusunda kararı 17 üyeden oluşan Büyük Daire verecek. Konunun uzmanlarına göre başvurunun karar için Büyük Daire’ye havale edilmesi önemli bir gelişme. Zira Büyük Daire, AİHS’nin uygulanması ve yorumlanması açısından ciddi sorunlar içeren başvurulara bakmakla görevli. Daire’nin, başvuruyu Büyük Daire’ye göndermesi, ciddi suçlamaların olduğunu gösteriyor.

Daireler, incelemenin her aşamasında Büyük Daire lehine yargılama yetkisinden el çekebiliyor. Ancak bunun için başvuru hakkında henüz karar verilmemiş olması ve hükümet ile başvurucunun da buna rıza göstermesi gerekiyor.

Önemli gelişme; Yalçınkaya v. Türkiye başvurusu AİHM Büyük Daire’ye gönderildi

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version