Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’deki enflasyon coşkusu Türkiye’ye yarayacak

ABD’deki enflasyon coşkusu Türkiye’ye yarayacak


YORUM | ORHAN ÖZCAN

ABD’de manşet enflasyon ekim ayında yüzde 7,7 ile yüzde 7,9’luk beklentinin altında kalırken enerji ve gıda hariç çekirdek enflasyon önceki aya göre düşerek yüzde 6,3 olarak gerçekleşti.

ABD borsaları (Dow Jones, S&P ve Nasdaq) bu veriyi büyük bir coşkuyla kutlarken, altının onsu USD 1,750’yi aşarak günlük önemli bir artış gerçekleştirdi. Enflasyon verisi öncesi yükselişe geçen ve diğer bir adı korku endeksi olan VIX (volatilite-oynaklık) endeksi ise, veri sonrası yaklaşık yüzde 10’a varan düşüş kaydetti. Tüm bunlar,  ABD enflasyon verisinin küresel risk iştahının en büyük belirleyicisi olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. 

ABD enflasyon verisinin hem manşette hem de çekirdekte düşmüş olması önemli ancak bu verinin detaylarına baktığımızda enerjinin payının azaldığını, gıda tarafında aynı kaldığını, hizmet enflasyonunun ise arttığını görüyoruz. ABD, hizmet sektörünün çok ağırlıklı olduğu bir ülke ve bu kadar faiz artışına karşın bu sektördeki fiyat artışı dikkat çekici. Enflasyon verisinde kiranın yapışkanlık etkisinin devam ettiği, yüksek seyrine devam ettiği görülmekte.

FED’in faiz artışlarında  bir yavaşlama arzusu vardı ve bu veri ile önümüzdeki ay politika faizinde, 75 baz puanlık  artış serisinin sonuna gelindiğini ve 50 baz puan artışa kesin gözüyle bakılmaya başlandığını gözlemliyoruz. Tahminlerde nihai faiz oranının da yüzde 5,20’lerden yüzde 4,80’lere gerilediğini görüyoruz.

Verinin beklentilerin altında gelmesi elbette önemli ancak yukarıda bahsedilen hizmet sektöründeki artış nedeniyle, enflasyonun tam olarak düştüğüne inanmak için 2023’ün ilk çeyrek verilerinin de görülmesi gerekecek.

Bu arada dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin ekonomisindeki gelişmeler de dikkat çekici. Çin’in, sıfır kovid politikasından vazgeçmiyor olması, Çin yuanının ABD doları karşısında değer kaybetmeye devam etmesi, Çin ekonomisinin yüzde 5 ve altı büyümelerle devam etmesi durumunda, ülkenin nüfusu ve üretim gücü de göz önüne alındığında, dünya ekonomisinde  işler daha da güçleşebilir. 

Ancak yine de ABD tarafında işlerin yolunda gidiyor olması, küresel risk iştahını artırdığından, bu durum Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin tamamına yarayacaktır. Nitekim son günlerde Türkiye CDS’lerinde (Credit Default Swap) görülen iyileşme tamamen küresel risk iştahının bir sonucu. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version