Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD enflasyon verileri, 9 ayın en düşük seviyesine geriledi

ABD’de enflasyon rekor tazeledi, uzmanlara göre FED faiz artıracak


Küresel piyasaların odaklandığı ABD enflasyon verileri açıklandı. ABD’de tüketici fiyatları ekimde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 arttı. Verilere göre enflasyon, 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. Piyasa beklentileri, TÜFE’nin bu dönemde aylık yüzde 0,6 artması yönündeydi.

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 7,7 artarak beklenenden fazla yavaşlama kaydetti. ABD Çalışma Bakanlığı, ekim ayına ait enflasyon verisini açıkladı. Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 arttı.

Beklentiler, TÜFE’nin bu dönemde yıllık yüzde 8 artması yönündeydi. Ekimde beklenenden fazla yavaşlama kaydederek 9 ayın en düşük seviyesine gerileyen yıllık enflasyon, eylülde yüzde 8,2 olmuştu. Söz konusu dönemde barınma, benzin ve gıda fiyatlarındaki artışlar tüketici fiyatlarındaki yükselişte öne çıktı.

ENFLASYON VERİSİ NEDEN ÖNEMLİ, TÜRKİYE’YE ETKİSİ NE?

ABD’nin enflasyon verisi tüm piyasaları doğrudan ilgilendiriyor. Zira enflasyonun hızında yavaşlama olması durumunda faiz artışlarının hızında da yavaşlama öngörülüyor. Enflasyonda katılık sürerse yüksek faiz artışlarının devam etmesi bekleniyor. Fed’in faiz artışı ise Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan piyasalardan ciddi para çıkışlarına sebep oluyor. Bu ise dolar kurunu artırarak, enflasyonu yükseltiyor. Doların faizinin artması ve arzının düşerek değerinin yükselmesi, Türkiye gibi yüksek döviz ihtiyacı olan ülkelerin cari açığını ve borçlanmayı finanse etmesini daha pahalı hale getiriyor.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version