Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

6 Ocak Kongre baskını ve gizli belgeleri eve götürmesi nedeniyle suçlanmalı mı: ABD Adalet Bakanlığı, Trump soruşturmasına özel yetkili uzman atadı

Trump, vergi beyanlarının ABD Kongresi ile paylaşılmaması için mahkemeye başvurdu

Serbest Görüş Dış Haberler

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, eski ABD başkanı Donald Trump’a 6 Ocak 2021 Kongre saldırısındaki rolü ve ulusal güvenlik bilgileri içeren dosyaları Beyaz Saray’dan özel konutuna taşıması ile ilgili soruşturmalarda suçlamalar yöneltilmesi gerekip gerekmediğini belirlemesi için özel yetkili uzman atadı.

Atama kararı, Trump 2024’te tekrar başkan adayı olacağını açıkladıktan üç gün sonra duyuruldu.

Garland cuma günü düzenlediği basın toplantısında, “Eski başkanın gelecek seçimde tekrar aday olacağını açıklaması ve mevcut Başkan’ın da aday olmaya niyetli olduğunu belirtmesinin ardından özel bir uzman atanmasının kamu çıkarlarına uygun olacağı sonucuna vardım” dedi. 

Garland, göreve uzun süre savcılık yapmış olan Jack Smith’i atadığını bildirdi. Smith, Adalet Bakanlığı’nın Trump’ın 2020 Başkanlık Seçimleri’ni tersine çevirmeye çalışması ve evinde gizli belgeler bulunmasıyla ilgili soruşturmalarının başında olacak. Smith, Kosova’daki savaş suçlarını soruşturan Lahey’deki özel mahkemenin eski başsavcısıydı. 

Bakan, “Bu atama, Bakanlığın hassas konularda bağımsız olmaya ve sorumlu tutulabilmeye bağlılığını göstermektedir” diye konuştu. Smith, Trump’ı suçlama önerisinde bile bulunsa son kararı Garland verecek.

ABD adalet sisteminde özel yetkili uzmanlar, “çıkar ilişkisi” olan yüksek profilli davalarda ‘yarı-bağımsız’ savcılar olarak görev yapıyor. 

Trump, cuma gecesi Fox News’un dijital yayınlarına yaptığı açıklamada atamaya tepki göstererek davaya ithafen, “6 yıldır bununla uğraşıyorum. Daha fazla çekemeyeceğim. Bu kabul edilemez. Yapılanlar adil değil ve siyasi” diye konuştu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version