Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

12 aylık cari açık, 39,2 milyar dolara yükseldi

12 aylık cari açık, 39,2 milyar dolara yükseldi


Merkez Bankası eylül ayı ödemeler dengesini, beklenen revizyonlarla birlikte açıkladı. Cari denge eylülde piyasa beklentilerinin hafif üzerinde 2.97 milyar dolar açık verdi. 12 aylık açık 39.2 milyar dolara geriledi. Yıl sonunda cari açığın 45 milyar dolar seviyelerinde olması bekleniyor.

İktidarın tezine göre politika faizini düşürünce kur artacak, bunun sonucu olarak dış ticaret açığı azalacak; aksine fazla verilecekti. Bu aynı zamanda cari fazla verilmesi anlamına da geliyordu. Ayrıca yüksek kur nedeniyle enflasyon da azalacaktı!

Ancak öyle olmadı; aksine son 3 yılda dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi TL oldu. Cari açık yıl sonunda 45 milyar dolar seviyelerinde bekleniyor. Politika faizi 10,5’e çekildi ancak kredi ve mevduat faizleri yüzde 20’lerin bile üzerinde. Yıllık enflasyon TÜİK’e göre bile yüzde 85’i aştı; gıda enflasyonu ise yüzde 100’e dayandı.

Son açıklanan verilere göre cari işlemler dengesi, eylülde 2.97 milyar dolar açık verdi. TCMB’nin ödemeler dengesinde turizm kaynaklı revizyonun etkilerini yansıtacak şekilde revizyona gideceği düşünülürken, cari işlemler hesabının 2.6 milyar dolar açık vereceği bekleniyordu. Merkez Bankası, son 10 yıla ilişkin toplam 26.8 milyar dolarlık iki revizyon yaptı.

TCMB verilerien göre; bir önceki yılın Eylül ayında 2 milyar 719 milyon dolar fazla veren cari işlemler hesabı, bu ayda 2 milyar 966 milyon dolar açık verdi. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 39 milyar 164 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 6 milyar 971 milyon dolar artarak 8 milyar 97 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version