Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Zammın eli kulağında; sütün litresi 20 TL’yi bulacak

Zammın eli kulağında; sütün litresi 20 TL’yi bulacak


| HABER İNCELEME

İktidarın yanlış tarım politikası çiftçiyi de besiciyi de süt üreticisini de bitirdi! Önümüzdeki haftalarda süt ve süt ürünlerine en az yüzde 20 zam geleceği belirtiliyor. Zira 1 litre çiğ sütün üretim maliyeti 9 lirayı aştı. TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu’nun açıklamasına göre rakam 10 liranın bile üzerinde.

Ulusal Süt Konseyi 15 Eylül’de olağanüstü toplanarak çiğ süt tavsiye fiyatını görüşmüş ancak 7.50 TL olan referans fiyatı ile 20 kuruşluk destekleme primini sabit tutmuştu.

İNEKLER KESİME GÖNDERİLİYOR

Üreticinin beklentisi litre fiyatının en az 9 liraya çıkarılması, destekleme priminin ise eskiden olduğu gibi 1 TL olarak belirlenmesiydi. Tepkiler üzerine 20 kuruş olan prim desteği 50 kuruşa çıkarıldı. Ancak bu da yeterli değil ve besiciler ‘zarar ettikleri’ gerekçesiyle süt ineklerini kesime gönderiyor.

Bu ise süt arzında ciddi bir daralma yaşanması anlamına geliyor. Üretimin azalması ise doğal olarak fiyatın yükselmesi sonucunu doğuruyor.

1 LİTRE SÜT 20 TL’Yİ BULACAK

BloombergHT’den İrfan Donat’ın haberine göre bölgesel ihalelerde çiğ süt referans fiyatı 8.70 TL’ye çıkmış. Ancak maliyetler artmaya devam ettiği sürece söz konusu rakam da kaçınılmaz olarak yükselecek.

Ekim ya da kasım ayında süt ve süt ürünlerine yüzde 20’nin üzerinde zam gelmesi bekleniyor. Sencer Solakoğlu’na göre zam oranı yüzde 30’u bile aşabilir. Söz konusu zam sonrası marketlerde bir litrelik sütlerin fiyatı 20 lirayı bulacak.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version