Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yaşamını yitiren Şık ve Kurtuluş’un taziyesine kitlesel ziyaret


DİYARBAKIR– Diyarbakır’da MEBYA- DER öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum örgütü ve siyasi partiler, çatışmalarda yaşamını yitiren Rojda Şık ve Ümit Kurtuluş için kurulan taziyeleri ziyaret etti.

 Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Darê köy kırsalında 18 Eylül tarihinde operasyona çıkan askerlerle YJA- STAR üyeleri arasında çatışma çıktı. Çıkan çatışmada yaşamını yitiren YJA-STAR üyesi Rojda Şık (Evîn) ile Gülistan Canbey (Asû Tekoşîn) yaşamını yitirdi. Askerler 29 Eylül günü Şık ve Canbey ailesini arayarak çocuklarının yaşamını yitirdiği bilgisi verdi. Van Adli Tip Kurumu’na (ATK) getirilen cenazelerini almak için aileler Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.

Cuma günü çocuklarının cenazesini alabilen aileler, Canbey’in cenazesini Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Ovans köyünde, Şık’ın cenazesini ise Diyarbakır’ın  Karaz ilçesinde gece saatlerinde defnetti.

Şık ailesi çocuklarının cenazesini defnedilmesi ardından taziyeleri merkez ilçede bulunan evinde 2 gündür kabul ediyor. Yaşamını yitiren Şık’ın taziyesine Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),  Halkların Demokratik Partisi (HDP), İl Eşbaşkanları, Sur, Kayapınar, Yenişehir, Bağlar, Kulp, Silvan, Çınar, Kocaköy, ve Bismil İl Örgütü, Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) ve Diyarbakır 78 Girişimi Derneği üyeleri ziyaret etti. Ziyarette, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunularak, “şehid namirin” sloganları atıldı. Şık, için dualar okundu.   

Taziyede konuşan MEBYA-DER yöneticisi Meryem Soylu kısa bir konuşma yaptı. Soylu konuşmasında şunları söyledi: “Şehitlerimiz için ne desek az kalır. Bizleri karanlıktan aydınlığa yol gösteren şehitlerimizdir. Onlar tanga topa karşı bedenlerini bizler için verdi. Her zaman onlarla gurur duyuyoruz. Kimse kandırılarak gitmedi. Yaşanan zulme ve vahşete karşı dağa gittiler. Bizim için canlarını gencecik yaşta feda ettiler.  Her insan ölür. Ancak şehitlerimiz hiçbir zaman ölmez her zaman yaşayanlardır. Bizler her zaman onların yolunda olacağız. Şehid namirin şehid namirin.”

Ardından yaşamını yitiren Şık’ın annesi Fahriye Şık, kızının taziyesine gelenleri selamlayarak teşekkür etti.

Şık’ın taziyesi ardından kitle 28 Eylül tarihinde Federe Kurdistan Bölgesi Zap’ta çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG’li Ümit Kurtuluş (Tohildan Hêvî) için Diyarbakır Bağlar ilçesi Mazıdağ Yasevi’nde kurulan taziyeyi ziyaret etti. Burada Kurtuluş ve tüm yaşamını yitirenler için bir dakika saygı duruşunda bulundu. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version