Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Üç aylık kazanç yüzde 4,25’te sınırlı kaldı; KKM cazibesini kaybediyor

Üç aylık kazanç yüzde 4,25’te sınırlı kaldı; KKM cazibesini kaybediyor


| TR 724 – ÖZEL  

Erdoğan rejiminin birbiriyle çelişen ekonomi politikaları nedeniyle KKM’nin getirisi de azalmaya başladı. Bir yandan politika faizini indiren rejim, diğer taraftan dolar kuru artmasın diye ‘arka kapıdan’ müdahale etmeyi sürdürüyor.

Kamu bankalarında uzun yıllar üst düzey yöneticilik yapan Prof. Dr. Şenol Babuşçu, sosyal medya hesabından önmli bir veri paylaştı. Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölümü Başkanı Babuşçu’nun paylaşımına gör 25 Temmuz’da 3 ay vadeli KKM hesabı açtıranlar, üç ayda sadece yüzde 4,25 faiz aldı.

Söz konusu hesap sahiplerine kur farkı ödemesi yapılmayacak. Şenol Babuşçu, “25.07. 2022 tarihinde 3 ay vadeli KKMH açtıranların vadesi 25.10.2022 tarihinde doldu. 25 Temmuz’da dolar kuru 17.84 TL dün ise dolar kuru 18.60 TL. Hesap sahipleri % 4.25 faiz getirisini alıp kur farkı alamadılar. Kur 18.60 TL üstüne çıkmazsa üç aylık getiri bundan sonra % 4.25.” ifadelerini kullandı.

KKM’YE VEDALAR BAŞLAYABİLİR

Finans piyasaları uzmanı İris Cibre de 21 Ekim’de yaptığı paylaşımda buna dikkat çekmişti. Cibre, söz konusu paylaşımında, “KKM’ye 29 Temmuz’da 3 aylık para bağlayanlar önümüzdeki hafta kur 18.67 üzerine çıkmadığı taktirde 3 aylık 4.25% faiz ile KKM’ye veda edebilirler Mevduatta kalsalardı 3 aylık ~5.5% seviyelerinde faiz almış olacaktı Bakalım MB KKM’ciler için kuru biraz salacak mı?” ifadelerini kullanmıştı.

Bunun temel sebebi ise rejimin dolar kurunu ‘arka kapı’ müdahaleleriyle baskılaması.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, iki hafta kadar önce Merkez Bankası’nın 240 milyar dolardan fazla parayı ‘arka kapıdan’ satttığını söylemişti. Babacan, “Şu anda 100 doları olan bir insan Merkez Bankası’ndan zengin. Merkez Bankası eksi 60 milyar dolarda.” demişti.

BANKACILAR DA TEDİRGİN

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, önceki gün Banka Genel Müdürleri ile bir araya geldi. Bankacıların, Nebati’ye söyledikleri de KKM’deki sorunu göstermesi açısından önemli. Yine Şenol Babuşçu’nun aktardığına göre bankacılar Nebati’ye, TL mevduat toplamanın politika faizindeki indirimlerle daha da güçleştiğini aktarıyor. Bankacıların, KKM’nin faizinde de düşüş yaşanmasının yatırımcıyı bu enstrümanda tutmayı zorlaştırdığını ilettiği belirtiliyor.

Özetlemek gerekirse; rejimin kuru baskılama politikası nedeniyle KKM’nin de cazibesi giderek azalıyor. Kur farkı alamayan KKM sahiplerinin ne yapacağı merak konusu.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version