Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Türkiye HTŞ’nin yayılması için fırsat yaratıyor’


HABER MERKEZİ – Minbic Askeri Meclisi Sözcüsü Şervan Derwîş, Türkiye’nin, HTŞ’nin bölgede yayılması için fırsat yarattığını belirterek, halkı korumaya devam edeceklerini söyledi.  

 

Efrîn’de politika değişikliğine giden Türkiye, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yerine Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) gruplarını kentte yerleştirdi. Tepkilere neden olan bu durumla Türkiye’nin, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik yeni saldırı ile Suriye rejimi ile İdlib’e dair planları olduğu belirtildi. 

 

Türkiye’nin, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları da sürerken, Hawar Haber Ajansı’nı (ANHA) konuşan Minbic Askeri Meclisi Sözcüsü Şervan Derwîş, Minbic hattındaki hareketliliğe dikkat çekti.

 

‘SAVAŞMADAN ELE GEÇİRDİLER’

 

Ehrar El Şam çetelerinin Minbic’in kuzeybatı ve batısında yayıldığını ifade eden Derwîş, bu grupların Cebhet El Nusra’ya bağlı çalıştıklarını söyledi. Minbic’in kuzeybatısında Um Cilod köyü ve çevresinden Muhsinli ve Ereb Hesen köylerine kadar olan yerlerin Cebhe El Şamiye çetelerinin kontrolünde olduğunu hatırlatan Derwîş, “Buralara Ehrar El Şam çeteleri geldi. Savaşmadan buraları ele geçirdiler” dedi.

 

BÖLGE GÜVENLİĞİ HEDEFTE

 

“Minbic cephelerinde güçlerimize karşı yürütülen savaşın ön saflarına çok sayıda grup dağılmış durumdadır” diyen Derwîş, Kuzey cephesinde ise Cebhet El Şamiye, Ehrar El-Şam ve Heyet Tahrir el-Şam çetelerinin bazı noktalarının olduğu bilgisini verdi. Derwîş, “Bu çeteler güçlerimize karşı cephelere konuşlandırılmış durumdadır. Bunların bölgenin güvenliğini bozmak için hareketliliği sürüyor” diye konuştu. 

 

Batı cephesinde Semerqand çeteleri ve Hemzat gibi farklı gruplara bağlı çetelerin bulunduğunu dile getiren Derwîş, bunların doğrudan Ehrar El-Şam’ın kontrolünde olan cephelerde bulunduklarına ve bu bölgelerde Cebhet El Nusra çetelerinin bulunduğuna dikkat çekti.

 

‘NUSRA’YA KATILMAYA ZORLUYORLAR’

 

Bu genişlemenin amacına ilişkin Derwîş, “Bölgede yeni bir proje hayata geçiriliyor. Cebhet El Nusra’nın genişlemesi için fırsatlar yaratmaya çalışıyorlar. Bazı gruplar genellikle Türk devletinin kararına bağlı. Türk devleti bu grupları Cebhet El Nusra’ya katılmaya zorluyor. Emşat ve Hemzat gibi Türkmen gruplar Cebhet El Nusra’ya katılmayı reddetti” ifadelerini kullandı.

 

TÜRKİYE’NİN BİRLİKTE ÇALIŞTIĞI GRUPLAR

 

Derwîş, Türkiye’nin Heyet Tehrir El-Şam üzerinden Ehrar El-Şam ile çalıştığını ifade ederek, “Bu nedenle bölgedeki en baskın grubun Ehrar El Şam olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

 

MİNBİC HALKINI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ

 

Minbic Askeri Meclisi’nin kontrolü altında olan cephelerdeki gelişmelere karşı da Derwîş, “Yakından takip ediyoruz ve buna karşı tedbirler aldık. Savunma sistemimizi geçtiğimiz yıllara göre çok fazla güçlendirdik. Minbic halkını korumaya devam edeceğiz” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN AMACI

 

Derwîş, Türk devletinin paralı askerleriyle bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalıştığını ve şimdi rejimle anlaşma yolunda ilerlediğinin halkın iyi bilmesi gerektiğini söyledi. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version