Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TOGG’la ilgili merak edilenler: Seri üretim başladı mı, fiyatı ne olacak, satışa ne zaman çıkacak?

TOGG’la ilgili merak edilenler: Seri üretim başladı mı, fiyatı ne olacak, satışa ne zaman çıkacak?


Fotoğraf, Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya hesabından alınmıştır.

Yerli otomobil TOGG’un üretileceği Gemlik’teki kampus açıldı ve elektrikli ilk otomobil AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından banttan indirildi. Kamuoyu ‘akıllı cihaz’ olarak tanıtılan TOGG’la ilgili pek çok soruya cevap arıyor. İşte o sorulardan bazılarının cevapları:

Seri üretim başladı mı?

TOGG’un satışı henüz yapılmayacak. Zira seri üretime geçildikten sonra ‘tip’ onayı almak gibi bir takım prosedürlerin tamamlanması gerekiyor, ki henüz seri üretime de geçilmiş değil. Deneme üretimi yapılıyor. Seri üretim bandından çıkmış araçlar tip onayı testlerine gönderilecek. Doğrulama olursa Avrupa pazarında satışa onay gelecek. Mustafa Varank,

Satış ne zaman başlayacak?

Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına göre ön satış Şubat ayında başlayacak. Mustafa Varank ise seri üretime geçildikten sonra hedeflerinin 2023 yılının ilk çeyreğinde satışa çıkmak olarak açıklamıştı. İlk çeyrekte 2023 yılı hedefleri yaklaşık 17-18 bin araç üretebilmek.

TOGG’un fiyatı ne olacak?

Aracın fiyatı konusunda net bir açıklama yok. Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada C segment SUV’larla hemen hemen aynı olacağını duyurmuştu. TOGG’un CEO’su Gürcan Karakaş ise konuyla ilgili gaetecilerin sorusu üzerine, “Fiyatlar belli değil, günümüz dünyasında hiçbir profesyonel şirket 5-6 ay sonrası için fiyat açıklamaz.” dedi. Erdoğan da benzer şeyler söyledi. Kısaca TOGG’un fiyatı, o gün kur ve diğer C segment SUV’ların fiyatlarına endeksli olacak.

Hangi model üretilecek?

TOGG’un ilk olarak C-SUV modeli üretilecek. TOGG’un CEO’su Gürcan Karakaş, “SUV’dan sonra ne var? Sedan, hatchback ve hafif ticari araç olarak kullanılacak seçenekler var. Hachtback yapmaktan vazgeçtik. Cross model hazırlayacağız. 2026’da Cross Coupe geliyor.” dedi.

 

TOGG’da kimler var?

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nda (TOGG), Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu Holding’in yüzde 19’ar, Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin (TOBB) yüzde 5 ortaklığı bulunuyor.

Yılda kaç otomobil üretilecek?

Mustafa Varank, 2023 için otomobil üretim hedeflerini 17-18 bin olarak açıklamıştı. Gürcan Karakaş, dünkü konuşmasında “Tesisimizi ilk etapta 100 bin ikinci etapta 175 bin araç üretecek şekilde hazırladık.” dedi.

TOGG’un yerlilik oranı nedir?

Bizzat Mustafa Varank, TOGG’un yerlilik oranını yüzde 51 olarak açıklamıştı. 2025’e kadar bu oranın yüzde 65’e çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Ancak yandaş medyaya göre TOGG yüzde 100 yerli. Bu arada TOGG’un motoru Alman, bataryası Çinli, tasarımı İtalyan, şase sistemi İngiliz ve entegrasyonu ise Alman… Ama TOGG yüzde 100 yerli!

Erdoğan: TOGG, yollarına düştüğü zaman Avrupa tutuşacak

Erdoğan: TOGG, yollarına düştüğü zaman Avrupa tutuşacak; ‘Çılgın Türkler geliyor’ diyecekler

 

Yerli otomobil TOGG, milli ‘kambur’ olacak

Yerli otomobil TOGG, milli ‘kambur’ olacak

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version