Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Tecridi kırmak için ortak mücadele edilmeli’


MUŞ – HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın komployu boşa çıkardığını belirterek, “İktidar sorunun çözümsüzlüğünde ısrar ediyor. Tecridi kırmak için ortak mücadelede bir araya gelmemiz gerekiyor” dedi.

 

Tevgera Jinên Azad (TJA) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş il örgütleri, 9 Ekim komplosunun 24’ncü yıldönümü nedeniyle “Özgürlüğe yürüyoruz” şiarıyla panel düzenlendi. DBP Muş il binasında gerçekleşen panele, HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun’un yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Panelin gerçekleştiği salona “Özgürlüğe yürüyoruz” yazılı pankart asıldı. Cihan Akpolat’ın moderatörlüğünü üstlendiği panele konuşmacı olarak HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun ile Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Avukat Servet Ekmekçi katıldı.

 

‘SAYIN ÖCALAN KOMPLOYU BOŞA ÇIKARDI’

 

Panelde ilk söz alan Coşkun, sözlerine Süleymaniye’de katledilen gazeteci, akademisyen ve Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel’i anarak başladı. 9 Ekim’de başlayan uluslararası komplo sürecinin 24 yılı geride bıraktığını ifade eden Coşkun, “Bu komplo ve tasfiye planıyla Türk ve Kürt halkı karşı karşıya getirilmek istendi. Ancak Sayın Öcalan’ın İmralı’daki duruşu ve demokratik siyasetteki ısrarı bu komployu boşa çıkardı. Sayın Öcalan sürekli barış çağrıları yaparken, karşılık olarak oyalama politikası gerçekleşti” diye konuştu.

 

ORTAK MÜCADELE 

 

“Çözüm Sürecine” dikkat çeken Coşkun, “Ardından iktidar bir çöktürme planı devreye koydu. Sayın Öcalan’ın en hukuki ve meşru hakkı olan avukat görüş hakkı Temmuz 2011’den bu yana gerçekleştirilmiyor. Aile görüşü çeşitli gerekçelerle engelleniyor. Sayın Öcalan üzerinde mutlak bir tecrit var. Bu durumun hiçbir uluslararası hukukta yeri yok. En son iki yıl önce kardeşi Mehmet Öcalan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve o günden bu yana da kendisinden hiçbir haber alınamadı. 24 yıldır süren bir komplo süreci bugün de boşa çıkmaya devam ediyor. Sayın Öcalan’ın duruşu bu komployu dün olduğu gibi bugün de boşa çıkarıyor. İktidar ise sorunun çözümsüzlüğünde ısrar ediyor. Ülkenin en büyük sorunu Kürt sorunu ancak iktidar bunu çözmek yerine saldırılarını artırıyor. Tek çözüm, Kürt sorununun muhatabı olan Sayın Öcalan ile görüşülmesi. Kürt sorununun barışçıl ve demokratik bir şekilde çözülmesi için Sayın Öcalan üzerindeki tecrit son bulmalı. Tecridi kırmak için ortak mücadelede bir araya gelmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

 

‘AVUKATLAR TOPLAM 71 DEFA BAŞVURU YAPTI’

 

Avukat Servet Ekmekçi ise, tecridin hukuki boyutlarına dikkat çekti. Öcalan’ın komplo ile Türkiye’ye teslim edildiği süreçten bu yana ülkedeki hukuksuzluğun devam ettiğini ifade eden Ekmekçi, “Sayın Öcalan Suriye’den çıktıktan sonra diğer ülkelerde muhatap bulma sorunu yaşadı. Olaya kimse hukuki açıdan yaklaşmadı. Öncelikle İmralı Ada Hapishanesi benzeri olmayan, tek bir kişiye özgü yapılan bir cezaevi. Amaç tamamen tecrit, yalnızlığa terk etme. 25 Mart 2021’den bu yana Sayın Öcalan’a hiçbir şekilde ulaşılamıyor. Avukatların sayısız başvurusu var ama kendisinden haber alınamıyor. Ondan önce de 2019’dan beri haber alınamamıştı. 25 Mart’ta ise kısa bir telefon görüşmesi gerçekleşiyor ve üç dakikada bitiyor. Avukatlar, cezaevi ve Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına toplam 71 defa başvuru yaptı. Ama bu başvuruların büyük oranı yanıtsız kaldı. İdare olumlu veya olumsuz dönüş yapmak zorunda. Hukuksuzluğun başladığı nokta olan Sayın Öcalan’ın yargılandığı nokta bugünkü hukuksuzluğun bir basamağı” ifadelerini kullandı.

 

11 YILDA YALNIZCA 5 GÖRÜŞME

 

2011’den 2019’a kadar Öcalan’ın yalnızca 5 kez avukatlarıyla görüşebildiğini kaydeden Ekmekçi, CPT’ye yapılan başvuruları hatırlattı. Bu durumun bir alıkoyma olduğunu ifade eden Ekmekçi, “Hüküm giymiş bir kişinin ailesinden, avukatlarından, vasisinden bu şekilde koparılması işkence ve kötü muameledir. Bu anlamda CPT’ye çok sayıda başvuru yapıldı. Ancak Türkiye bu hukuksuzluğu sürdürüyor. Resmi olarak muhatap olan Adalet Bakanlığına yapılan hiçbir başvuruya yanıt verilmedi. Alıkoymanın bir işkence suçu olduğu Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi’nin vermiş olduğu bir kararda mevcut. Haber ve haberleşme hakkının ihlal edilmesi en temelde AİHM ve AİHS’te belirtilmiş olmasına rağmen bunun psikolojik ve sosyolojik yönleriyle ele alındığında bir ihlal niteliği taşıdığı belirtilmekte” dedi.

 

‘TÜRKİYE ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR’

 

“Üç maymunu oynayan bir Türkiye ile karşı karşıyayız” diyen Ekmekçi, yapılan başvuruların yanıtsız bırakılmasını eleştirdi. Ekmekçi, “Hukuk devleti olduğunuzu iddia ediyorsunuz ama bununla çelişiyorsunuz. Anayasa’nın 10’ncu maddesinde yer alan eşitlik ilkesi ihlal ediliyor. Bu madde hukuk önünde herkesin eşit olduğu yazar ama hukuk ilkesi ihlal ediliyor. Yapılan başvurulara bile gerekçe üretemeyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu durum hiçbir şekilde kabul edilemez. Yüz sene de devam etse bu durum hukuki mücadelemiz devam edecek. Yasaların uygulanması için gereken tüm başvurular yapılacak” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından panel soru-cevap şeklinde devam etti.   

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version