Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tahran Gazeteciler Derneği: Yasadışı olan gazeteciliğin kriminalize edilmesidir


ANKARA – Tahran Gazeteciler Derneği, Jîna Eminî’nin katledilmesi ve sonrasında yaşanan gelişmeleri takip eden gazetecilerin İran istihbaratı tarafından ajan ilan edilmesini kınadı. 

 

İran İslam Cumhuriyeti İstihbarat Bakanlığı ve Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı, 28 Ekim Cuma günü yaptığı açıklamada, Jîna Eminî’nin ölümüne ilişkin gerçekleri ve akabindeki süreçte yaşanan şiddete ilişkin haberler yaptığı için  tutuklanan iki gazeteciyi “yabancı ajan” ilan etti. Eylemlerin başlamasından günler sonra tutuklanan iki kadın gazeteciden Niloufar Hamidi, Jîna Eminî’yi hastane yatağında ve darp edilmiş şekilde fotoğraflayarak, rejimin “kalp krizi geçirdi” iddiasını çürütmüş, Elahe Mohammadi ise Eminî’nin cenaze törenine yönelik rejim güçlerinin saldırısını dünyaya duyurmuştu.

 

GAZETECİLİĞİN KRİMİNALİZE EDİLMESİ

 

Konuya ilişkin açıklama yayınlayan Tahran Gazeteciler Derneği, yayınlanan açıklamanın İslam Cumhuriyeti’nde gazeteciliği bitirmek maksatlı olduğunu ve basın özgürlüğünü ihlal ettiğini vurguladı. Dernek tarafından yapılan açıklamada, istihbarat teşkilatlarının açıklamasına istinaden, “İki meslektaşımızın mesleki görevlerini yerine getirdiği için tutuklanması kabul edilemez. Eğer gazetecinin haber takip etmesi ve yazması suç sayılacaksa, o zaman gazeteciliğin tamamen yasaklanması gerekir. Ülkenin en profesyonel gazetecilerinden ikisini yurt dışında eğitim alan ajanlar olarak suçlamak hem gazetecilerin hem de halkın zekasına hakarettir. Yasadışı olması gereken gazetecilik değil, gazetecilik mesleğinin kriminalize edilmeye çalışılmasıdır” denildi. 

 

 NE OLMUŞTU?

 

 İstihbarat açıklamasında Hamidi ve Mohammadi, gazeteci kılığında hastaneye giden ve ölenlerin yakınlarını tahrik ve tehdit eden kişiler olarak lanse edilmiş, her iki gazetecinin de yurt dışında yabancı ajanlardan eğitim aldığı, CIA ve benzeri yabancı istihbarat örgütleriyle bağlantılı oldukları iddia edilmişti. Açıklama sonunda herhangi bir delil olmaksızın tutuklanan iki gazetecinin en sert biçimde cezalandırılacağı ifade edilmişti. 

 

 43 yıllık tarihinde İslam Cumhuriyeti yüzlerce gazeteciyi tutukladı. Cezaevlerinin içinde veya dışında infaz ederek öldürdü. Rejim hala tüm yazılı basın, radyo ve televizyonlar üzerinde kontrol sahibi olduğu için İranlıların ana haber alma kaynağı internet haline geldi. Eminî’nin katledilmesi sonrasında tüm ülkede interneti kısıtlayan ve pek çok yerde tamamen kesen İran rejimi, pek çok meslek örgütü tarafından haber alma hakkını engellemekle suçlanarak kınandı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version