Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Siirt’te 9 Ekim paneli: Tecrit ortadan kaldırılmalı


SİİRT – Siirt’te yapılan panelde konuşan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatı Newroz Uysal, tecride tepki göstererek, “Bu işkencedir, insanlık dışıdır ve ortadan kaldırılması gerekir” dedi.  

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt İl Örgütü, İmralı F Tipi Kapalı Cezaevi’nde ağırlaştırılmış tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük 9 Ekim 1998’de startı verilen uluslararası komplonun yıl dönümüne dair parti binasında panel düzenledi. Öcalan’ın avukatlarından Newroz Uysal, HDP Siirt Milletvekili Mehmet Sıddık Taş ve Barış Annesi Gülistan Teymur’un konuşmacı olarak yer aldığı panele çok sayıda kişi katıldı. Panelin yapıldığı salona, “Tecrit insanlık suçudur” pankartı asıldı. 

 

İMRALI’DAKİ HUKUKSUZLUK!

 

Saygı duruşuyla başlanan panelde ilk olarak konuşan Newroz Uysal, İmralı’daki hukuk sistemini değerlendirdi. İmralı Cezaevi’nin özel inşa edildiğini belirten Uysal, “11 devlet bu komplonun içerisinde yer aldı. 24 yıldır Sayın Öcalan tutukludur. 10 yıl tek başına burada kaldı. Bursa’dan adaya 3 buçuk saat sürüyor. Adada yeşil alan denilen bir alan yok. Öcalan gitmeden önce burası açık cezaeviydi. Sayın Öcalan, İmralı’ya götürüldüğünde tüm binalar kapatıldı. Tek bir bina bırakıldı. O binada yargılama yapıldı. 2009 yılında 5 tutuklu götürüldü. Bugün Sayın Öcalan’ın yanında 3 kişi tutuklu bulunuyor. Bunların her biri de yan yana değil, ayrı koğuşlarda tutuluyor” diye konuştu. 

 

‘İŞKENCE VE İNSANLIK DIŞI’

 

İmralı’nın kanuna aykırı bir şekilde inşa edildiğini ifade eden Uysal, Öcalan’ın tüm haklarından mahrum bırakıldığını söyledi. Müvekkilleriyle şimdiye kadar 5 kez görüşebildiğini ifade eden Uysal, Öcalan’ın sadece pandemi döneminde telefon hakkından yararlanabildiğini kaydetti. Uysal, “Son telefon görüşmesinden sonra Sayın Öcalan’dan herhangi bir haber alınamıyor. 19 aydır hiçbir şekilde haber alamıyoruz. Durumlarının ne olduğunu bilmiyoruz. Ailelerinin görüş yapmaması için disiplin cezaları gerekçe gösteriliyor. Avukatlara ise 6 ayda bir görüş yasağı veriliyor. Dünyanın hiçbir devletinde böylesi bir sistem yoktur. Dünyada bunun örneği yoktur. Bu işkencedir, insanlık dışıdır ve ortadan kaldırılması gerekir” ifadelerini kullandı. 

 

‘TÜRKİYE HUKUKUNA UYMUYOR’

 

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere de uymadığına dikkati çeken Uysal, “Türkiye kendi hukukuna uymuyor. Dünya bu tecride sessizdir ve bu sessizlik de bilinçlidir. Öcalan’ı yok etmek istiyorlar. Kürtleri kendi siyasetlerine göre yönetmek istiyor. Bunun için tecrit uygulanıyor” şeklinde konuştu. Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için yürütülen uluslararası kampanyalara değinen Uysal, “Bir yandan Türkiye Öcalan’ın sesini  kısıyor, bir yandan da uluslararasında Öcalan’ın özgürlüğü için kampanya yürütülüyor. Bu iki güç karşı karşıyadır; Ya Sayın Öcalan’ı özgürleştireceğiz ya da Türkiye İmralı’daki tecridi daha da derinleştirecek” diye kaydetti. 

 

TECRİDE TEPKİ

 

Türkiye’deki krizlerin temel nedeninin İmralı’daki tecrit olduğunu vurgulayan HDP’li Taş, “İmralı’daki sistem ne zaman yıkılırsa, Türkiye’de demokratik anlamda gelişmeler olur. Bu tecrit, özel savaş sisteminin bir parçasıdır. Hukukla hiçbir alakası yoktur. Tecrit, haksız ve hukuksuzdur. Mesele Kürtler ve liderleri olunca hiçbir şeyi tanımıyorlar. Bundan kaynaklı Sayın Öcalan’a bu tecrit uygulanıyor. AKP inşasını İmralı sistemi üzerinde yapıyor. Bizler de İmralı sistemini yıkmak için mücadele yürütüyoruz. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü başta Kürt halkı olmak üzere tüm halkların özgürlüğüdür. Bu tecrit hukuksuz ve ahlaksızdır” diye konuştu. 

 

Barış Annesi Gülistan Teymur ise, İmralı’daki tecridin tüm cezaevlerine yayıldığına işaret ederek, “Çocuklarımızı serbest bırakın ve İmralı tecridini de kaldırın” dedi. 

 

Panel, soru-cevap bölümüyle son buldu.  

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version