Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Şehir Hastaneleri’ne akış için hastane kapatılıyor’


ANKARA – TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, Şehir Hastaneleri’ne akışın sağlanması için diğer hastanelerin kapatıldığını belirterek, “Bu özelleştirilmiş sağlık politikalarının sonucudur” dedi. 

 

Şehir Hastaneleri’nin açılışının gerçekleştirildiği kentlerde, diğer kamu hastanelerinin kapatılması tartışılıyor. Yeni açılan 13 Şehir Hastanesi için yaklaşık 30 kamu hastanesi ya kapatıldı ya da hizmeti sınırlandırıldı. Son olarak Ankara’da açılan Etlik Şehir Hastanesi için 5 hastanenin kapatılması planlanıyordu. Sağlık Bakanlığı, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kısmen taşınacağı ve eğitim araştırma hastanesi vasfının kalkacağını açıkladı. Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi de kapatıldı. Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ilişkin ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2’nci Başkanı Ali İhsan Ökten ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, kamu hastanelerinin kapatılmasının doğuracağı sorunlara dair değindi. 

 

KAPATMAYA YÖNELİK BİRLEŞTİRME 

 

Ankara’nın 2010 yılından beri dönüşen sağlık alt yapısına dikkat çeken Yalçınkaya, “Hastanelerin kapatılmasına yönelik birleştirme, daraltma, rollerinin düşürülmesi faaliyetlerini bir kapatma aracı olarak görüyoruz. Bakan, Onkoloji Hastanesi’nin kapatılmasına yönelik tepkiden sonra bir adım attı. Bu adım bizler için yok hükmünde, çünkü bakan atanan bir bürokrat. Sözlerinin bir anlamı olmadığını, bu ülkenin hükümetleri bizlere öğretti. Bakanlığın resmi yayınlarında bu hastanelerin kapatılacağı ifade ediliyor. Şirketin resmi sayfasında yayınladığı raporlarda bu hastanelerin kapatılacağı ifade ediliyor” diye konuştu.

 

ŞEHİR HASTANELERİ’NİN İHTİYACI 

 

Yalçınkaya, Ankara’daki şehir hastanelerinin toplam yatak kapasitesinin 7 bin 781’i bulacağını aktardı. Bu hastanelerde yüzde 70’lik doluluk oranına göre hizmet bedeli ödendiğini belirten Yalçınkaya, şunları söyledi: “Bakanlık, şehir hastanelerinin açılmasıyla birlikte kamu hastanelerini kapatmaya mecbur kalıyor. Şehir hastanelerinde kira ödemesi ve hizmet ödemesinin tutarı, hastanenin yüzde 70 doluluk oranına denk gelen tutarla belirleniyor ve şirkete taahhüt ediliyor. İlimizde tüm kamu hastanelerinde yatan hasta sayısı bugün itibariyle 40-45 bin aralığında. Eğer 33 bin kişiyi şehir hastanelerine yatırmak istiyorsanız, halkın hastanelere yönlenmesini sağlamanız gerekiyor. Alternatifler ortadan kaldırılıyor, kamu hastaneleri kapatılıyor. Bakanlık, şehir hastanelerinin ihtiyacı olan hasta ve sağlık emekçisi ihtiyacını karşılıyor.”

 

SERMAYE AKTARMA ARACI 

 

Yalçınkaya, şehir hastanelerin “sağlık yatırımı” olarak değil, “borçlanma, rant ve sermaye aktarma aracı” olduğunu söyledi. Etlik Şehir Hastanesi ile beraber kamu hastaneleri içerisindeki toplam yatağın yüzde 14’ünün şirketler tarafından yönetileceğini söyleyen Yalçınkaya, 5 kamu hastanesinin kapatılmasıyla bu payın yüzde 57,5’e çıkacağını belirtti. Şirketlerin yabancı ortaklarının da olduğunu ve bu hastanelerin kamu kaynaklarının devşirilmesine neden olduğunu hatırlatan Yalçınkaya, “Kapanan hastaneler ve sağlığa ayrılan bütçenin şehir hastanelerine ayrılmasıyla birlikte bir kamu zararı oluşacak. Şehir hastaneleri kapsamında yapılan harcama tutarı Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 18-17’lik aralığına denk geliyor. Hastalar bugün daha fazla katılım bedeli ödemek zorunda kalıyor, SMA hastaları tedavi olamıyor, kanser hastaları ilaçlarını bulamıyor, katkı payı ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanıyorken, bu hizmeti hem kira hem hizmet bedeli ödeyerek özel şirketlerden alması, sağlık hizmeti erişiminde sorunlara neden olacak. Halkımızın daha fazla cepten harcamasına neden olacak” uyarısında bulundu. 

 

ÖZELLEŞTİRİLMİŞ SAĞLIK POLİTİKALARI 

 

TTB 2’nci Başkanı Ali İhsan Ökten de, “Şehir hastaneleri kamu-özel ortaklığıyla yapılıyor. Sağlık hizmeti kamudan sağlanırken, hizmet alım kısmı özel aracılığıyla veriliyor. Ana sözleşmede de bir ilde yapılacak yatak sayısı kadar yatağın kapatılacağı yazıyor. Bir yere bir şehir hastanesi yapıldığında, o ildeki yatak sayısında belirgin bir artış yok, çünkü oralara hasta akışını sağlamak için diğer hastaneleri kapatmak zorundasınız. Bu özelleştirilmiş sağlık politikalarının sonucu” şeklinde konuştu.

 

TERK EDİLEN SİSTEM UYGULANIYOR 

 

Şehir hastanelerinin “şehir dışı hastane” olarak anıldığını belirten Ökten, söz konusu modelin örneklerinin dünyada denendiğini ve sürdürülemediğinden dolayı terk edildiğini söyledi. Sağlıklı hizmet veren hastanelerin en fazla 800 yataklı olduğunu vurgulayan Ökten, “2 bin 500 yataklı bir hastaneyi şehrin dışında yapacağınıza, onun yerine dört tane 600 yataklı hastaneyi şehrin belli noktalarına yaparsınız, hem insanların sağlığa ulaşımı hem de orada çalışanların ulaşımı daha iyi olur. Dünyada terk edilen bu sistem burada uygulanıyor” dedi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version