ANKARA – 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Yöneticisi ve yaşamını yitiren Korkmaz Tedik’in babası Erdoğan Tedik, “Gar’ın siluetini engellediği” gerekçesiyle 10 Ekim anıtına izin verilmemesine ilişkin, “Sözümüz var, oraya mutlaka bir anıt dikeceğiz” dedi.
Emek ve demokrasi güçlerinin 10 Ekim 2015’te Ankara Gar Meydanı’nda düzenledikleri “Barış ve Demokrasi” mitingine katılanlara yönelik DAİŞ’in yaptığı bombalı saldırının üzerinden 7 yıl geçti. Yaşamını yitiren 103 kişinin anısına dikilmek istenen anıt, devlet bürokrasisi tarafından engelleniyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB), geçen yıl Garı önüne dikmek üzere temin ettiği 103 ağaç 9 Ekim gecesi Ankara Valiliği tarafından “izin olmadığı” gerekçesiyle izin vermeyerek, ağaçları belediyenin deposuna kaldırılmıştı. Bu yıl yeniden dikilmek istenen anıt, Valiliğe Bağlı Çevre Koruma Kurulu tarafından “Tarihi Ankara Garı’nın siluetini engellediği” gerekçesiyle yeniden engellendi.
Katliamda oğlu Korkmaz Tedik’i kaybeden ve kurulan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nde yönetici olan Erdoğan Tedik, anıtın aileler için önemini ve engellemeleri Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.
‘BELEDİYE YAPMAK İSTEMİYOR’
Melih Gökçek döneminde anıtın dikilmesi için karar alındığını hatırlatan Tedik, “Tabii karar göstermelikti. CHP’li Belediye Başkanı Mansur Yavaş dönemine kaldı. Biz dernek yönetimi olarak muhalefet partileri, CHP ve HDP’ye gittik. Anıt için bir şeyler yapmalarını söyledik. Bir dosya hazırladık ve içerisine kararları koyduk. TMMOB’un açtığı yarışma ile 3 tane proje ödül aldı ve 103 insanı sembole eden ağaçların dikilmesi için girişimler yapıldı. Belediye ağaçları aldı ve 6’ncı yıl anmasında garın önüne bırakmıştı. Valilik, o gece hepsini toplayıp götürdü. Sembolik olarak kitleye bir adım atıldığını göstermesi açısından önemliydi. Gelinen noktada Koruma Kurulu, bölgenin siluetinin bozulacağı gerekçesiyle izin vermedi. Böyle bir karar belediyenin işine geldi. 7 ay içerisinde orayı yapacaklarını söylediler, bizler belediye yetkilileriyle orada bir çalışma yaptık. Gençlik Parkı’na doğru kaydırılması konusunda bir şey yapıldı ama geldiğimiz noktada bütün hayallerimiz suya düştüğünü duyduk. Belediye görüşmeler yapsa bu işi kurtarabilir ama bu işi yapmak istemiyor, işine gelmiyor. Yapılmayacak şey değil” dedi.
UNUTMAMAK VE UNUTTURMAMAK İÇİN ANIT
Söz konusu anıtın aileler için önemine değinen Tedik, daha önce “derme çatma” bir anıt yapıldığını ancak bunun ölen 103 kişinin anısına yakışmadığını belirtti. Tedik, ailelerin anıtı katliamı unutmama ve unutturmama bağlamında önemsediklerini belirterek, şunları söyledi: “Biz 103 insana söz verdik. Onların yere düşen bayraklarını kaldıracak, pankartlarını daha yükseklere asacağız. Anıtın yapılması konusunda da AİHM’e gidene kadar tüm kanalları zorlayacağız. Aileler olarak yürekli avukatlarımızla birlikte bu işin peşindeyiz. O alanı bugün değilse yarın barış ve demokrasi alanı yaptıracağız. Sözümüz var, sözümüzün arkasındayız. Oraya mutlaka bir anıt dikeceğiz.”
‘TÜRLÜ MÜCADELEYİ VERECEĞİZ’
Türkiye’nin pek çok yerinde patlatılan bombaların seçim kazanmaya, kitlenin gözünü korkutmaya ve gözdağı vermeye yönelik olduğunu ifade eden Tedik, bombaların patlatılacağının herkes tarafından bilindiğini yineledi. Buna rağmen önlemlerin alınmadığını vurgulayan Tedik, “Bizim çocuklarımız göz göre göre katledildi. Bu davada adalet mücadelesinin peşini bırakmayacağız. O salonu her zaman dolduracağız, daha güçlü eylemler, etkinlikler yapacağız, yine anıt için görüşeceğiz. Bu eylemi düzenleyen emek ve demokrasi örgütleriyle birlikte anıt için her türlü mücadeleyi vereceğiz” diye konuştu.
ANIT İÇİN YARIŞMA YAPILDI
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve 10 Ekim-Der, ailelerin talebi üzerine, Gar Meydanı’nda inşa edilmek üzere 10 Ekim Anıtı yarışması düzenledi. Yarışmada, katliamda yaşamını yitirenlerin anısına Ankara Garı önüne 103 ağacın dikilmesi ve dikilen ağaçlar büyüdükçe açılan bronz bir heykelle sarılmasını öngören proje kararlaştırılmıştı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***