Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nobel barış ödülünün bu yılki sahipleri Belaruslu, Rus ve Ukraynalı insan hakları aktivistleri

Nobel barış ödülünün bu yılki sahipleri Belaruslu, Rus ve Ukraynalı insan hakları aktivistleri


ENSAR NUR | TR724 HABER

Hapisteki Belaruslu insan hakları aktivisti Ales Byalyatski, Rus insan hakları örgütü Memorial ve Ukraynalı insan hakları örgütü Center for Civil Liberties 2022 Nobel barış ödülünü kazandı.

Komite, ödülün Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en çalkantılı dönemde “barış içinde bir arada yaşamak” için gayret gösteren aktivistleri onurlandırmak amacıyla verildiğini açıkladı.

Reiss-Andersen, Komitenin kararının bugün 70 yaşına basan Vladimir Putin’e bir cevap olarak görülmemesi gerektiğini belirtti: “Bu ödül ne doğum günü için ne de başka bir anlamda Başkan Putin’e yönelik değil. Tabi ki, Belarus’taki hükümet gibi onun hükümetinin de insan hakları aktivistlerini bastıran otoriter bir hükümeti temsil etmesi dışında.”

Reiss-Andersen, “bu ödülün muhatabı tek bir kişi, tek bir kuruluş ya da tek bir hızlı çözüm değildir. Otoriter devletlere ve insan hakları ihlallerine karşı durabilecek olan, sivil toplum dediğimiz kesimin birleşik çabalarıdır” ifadelerini kullandı.

Komite, üç ödül sahibini Belarus, Rusya ve Ukrayna’daki “insan hakları, demokrasi ve barış içinde bir arada yaşama” konusundaki gayretleri sebebiyle onurlandırmak için seçtiğini söyledi.

Reuters’in aktardığına göre, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dan Smith, “Nobel Komitesi siyasi özgürlükler, insan hakları ve aktif sivil toplumun barışın bir parçası olduğu mesajını veriyor” dedi.

Smith, ödülün Byalyatski’ye moral vereceğini ve yolsuzlukla mücadeleye odaklanan bağımsız bir Ukrayna insan hakları örgütü olan Sivil Özgürlükler Merkezi’nin elini güçlendireceğini söyledi.

Smith, “Memorial Rusya’da kapatılmış olsa da, iktidarı eleştirmenin doğru olduğu ve gerçeklerin ve tarihin önemli olduğu fikrinde yaşamaya devam ediyor,” diye ekledi.

1989 yılında Sovyetler Birliği dönemindeki siyasi baskıların kurbanlarına ve onların yakınlarına yardım etmek amacıyla kurulan Memorial, Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetlerinde demokrasi ve sivil haklar için kampanyalar yürütüyor. STK’nın ilk başkanı 1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Sakharov’du.

Rusya’nın en tanınmış insan hakları grubu olan Memorial, geçtiğimiz Aralık ayında bazı sivil toplum gruplarının yabancı ajan olarak kayıt yaptırmasını gerektiren bir yasayı ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya’da feshedildi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version