Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Merkez Bankası, her enflasyon raporunda ‘acziyetini’ itiraf ediyor

Konut ve otomobil kredilerine ‘enflasyon’ ayarı: Talimat var abi!


YUSUF DERELİ | HABER YORUM

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın son Enflasyon Raporunu açıkladı. Kavcıoğlu, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 4,8 puanlık güncellemeyle yüzde 60,4’ten yüzde 65,2’ye yükselttiklerini açıkladı. Kavcıoğlu’na göre enflasyon 2023 yıl sonunda yüzde 22,3 ve 2024 yıl sonunda ise yüzde 8,8 seviyesine gerileyecek.

Sene başında açıklanan ilk enflasyon raporunda 2022 yıl sonu için yüzde 11,8 olan enflasyon tahmini 11,4 puan artışla yüzde 23,2’ye çıkarılmıştı. 28 Nisan’da açıklanan ikinci enflasyon raporunda yıl sonu için enflasyon tahmini yüzde 42,8’e yükseltildi.

28 Temmuz’da 3. enflasyon raporu yayınlandı. Yıl sonu enflasyon tahmini bu raporda yüzde 60,4’e çıkarıldı. Ancak bu oran da tutturulamadı. Son olarak dün açıklanan raporla yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65,2’ye çıkarıldı.

ENFLASYONLA MÜCADELEDE BAŞARISIZ OLDUK İTİRAFI!

Merkez Bankası, bağımsızlığını tamamen kaybetti. Kurumun, gerçeklikle bağı da kalmadı. Şahap Kavcıoğlu, bir soru üzerine, “Enflasyonla mücadelede kendimizi başarılı sayamayız ama olacağız. Halkımız rahat olsun. Enflasyonun aşağı getirilmesi için aldığımız kararlar ve uyguladığımız politikalar inşallah bizi başarılı kılacak. Çok kısa sürede sonuç alacağız. Enflasyon istediğimiz noktaya en kısa zamanda gelecek.” dedi.

Peki bunu nasıl yapacaksınız? Bugüne kadar enflasyonu düşürmek için hangi adımları attınız? Bundan sonra hangi adımları atacaksınız ki enflasyon en kısa sürede ‘istediğiniz’ noktaya gelecek? Bununla ilgili tek kelime yok raporda…

Zaten olamaz; zira iktidarın enflasyonla mücadele gibi bir gündemi yok! Bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, temel amaçlarının ‘büyüme’ olduğunu söyledi. Büyüme hedefini enflasyona tercih ettiklerini anlattı. İktidar temsilcileri, enflasyonun yıl sonunda ve ocak ayında baz etkisiyle düşmesini bekliyor.

Yıl sonunda enflasyon düşecek mi; evet, enflasyon kağıt üzerinde düşecek ancak fiyatlar yükselmeye devam edecek.

ACZİYET VE LİYAKATSİLİĞİN İTİRAFI

Enflasyon raporlarının hazırlanmasının temel amacı piyasaya güven vermektir. Raporlarda, enflasyonun gidişatı hakkında bilgi verilir, hedeften sapma varsa bunun nedenleri ayrıntılı olarak anlatılır. Fiyat istikrarının sağlanması için gelecekte hangi adımların atılacağı yine raporda yer alır.

MB’nın özellikle son iki yıldır hazırladığı enflasyon raporları ise bunun tam tersi etki yapıyor! Merkez Bankası’na olan güven her raporda daha da azalıyor.

Enflasyon hedeflerinin sürekli yukarı yönlü revize etmek MB’ları için liyakatsizliğin, acziyetin itirafıdır. Sene başında, ‘Bu yıl sonu için enflasyon tahminimiz yüzde 23,2′ diyecek, yıl ortasında ise bu tahmininizi ciddi oranda revize ederek yüzde 42,8’e çıkaracaksınız; ancak yine de tutturamayacaksınız ve enflasyon yüzde 65-70’lerde gelecek!

Tam bir rezalet; ancak hesap veren yok. 

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version