Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

KODAR’dan eylemcilere ‘özerk kent meclisleri’ çağrısı


HABER MERKEZİ – KODAR, İran ve Rojhilat kentlerindeki direnişin geri dönülmez bir noktaya geldiğine işaret ederek, eylemcileri “özerk kent meclisleri” oluşturmaya çağırdı.  

 

Doğu Kürdistan Demokratik ve Özgürlük Topluluğu (KODAR), İran ve Rojhilat kentlerinde Jîna Emînî’nin katledilmesi sonrası başlayan ve bir ayını geride bırakan ayaklanmaya dair açıklama yaptı. Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan açıklamada, özgürlük talepli direnişin “jin, jiyan, azadî” sloganı etrafında şekillendiğine işaret edilerek, eylemlerinin daha önceki yıllara göre “daha güçlü ve disiplinli” olduğunun altı çizildi. Direnişin “geri dönülmez bir aşamaya” ulaştığı kaydedilen açıklamada, İran rejiminin protesto eylemlerini bastıramadığına dikkat çekilerek, “Tıkanma noktasına gelen rejimini var gücüyle protesto eylemleri ve grevlere saldırıyor” denildi. 

 

KODAR, eylemcilere “özerk kent meclisleri oluşturma” çağrısı yaparak, eylemlerin daha güçlü hale getirilmesini istedi. Dini lider Ali Hamaney’in söylemlerinin eylemleri bastırmak amacı taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, “Buna karşı isyan halindeki toplumun ciddi, radikal ve kararlı duruşu da açıktır” diye kaydedildi. Açıklamada, Hamaney’in sözlerinin halk ayaklanmasını bastırmak için son tehdit olduğunu belirtilerek, “Hamaney halka karşı savaş ilan etti, açık bir şekilde saldırı tehdidinde bulunuyor” denildi. 

 

‘ÖZERK YÖNETİM’ ÇAĞRISI 

 

İran Devrim Muhafızları’nın sınır ötesinde Kürt güçlerine karşı yaptığı saldırılara tepki gösterilen açıklamada, saldırılar “Kürt ve Doğu Kürdistan halkı karşısındaki çaresizliğin göstergesi” şeklinde nitelendirildi.  

 

Belucistan’da devlet güçlerinin gerçekleştirdiği katliama da tepki gösteren KODAR, halk isyanının bastırmaya hiçbir gücün yetmeyeceğine vurgu yaptı. KODAR, “Halk serhıldanları durmayacak. Sonraki adım kentlerde özerk yönetimlerin oluşturulmasıdır. Bu nedenle sokaklarda ve meydanlarda başkaldıran tüm halklar, toplumun tüm kesimlerinde daha güçlü bir örgütlenme, bölge, mahalle ve meydan özerk yönetimlerini inşa edecek” dedi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version