Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kamuda başörtüsü yasağını kaldıran Danıştay hâkimi Kasım Davas 6 yıldır cezaevinde

Kamuda başörtüsü yasağını kaldıran Danıştay hâkimi Kasım Davas 6 yıldır cezaevinde


Başörtüsünün sorun olmaktan çıkarıldığını, kamuda ve okullarda kimsenin problem yaşamadığını söyleyen Erdoğan’a tepki gösteren Hâkim Albay Dr. Cemil Çelik, bir avukatın başörtüsü nedeniyle mahkeme salonuna alınmamasını hukuka aykırı bulan Danıştay hâkimi Kasım Davas’ın halen cezaevinde olduğunu söyledi.

CHP’nin başörtüsü için kanun teklifi vermesini geçmişi hatırlatarak eleştiren AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu günah çıkartmakla suçlamıştı.

Başörtüsü sorunun çözülmesi hakkında yargı kararı veren kişilerin ‘terör örgütü üyeliği’ suçlaması nedeniyle cezaevinde olduğuna dikkat çeken KHK’lı Hâkim Albay Dr. Cemil Çelik, ‘‘Bir avukatın duruşma salonuna alınmaması üzerine başlayan süreçte, bu husus dava konusu yapıldı. Olay daha sonra Danıştay’a kadar gitti. Danıştay, yasak işlemini hukuka aykırı bulup iptal kararı verdi. O kararı veren Heyetin Başkanı Kasım Davas ise halen hapiste.” dedi.

15 Temmuz’un ardından tutuklanan ve TSK’dan KHK’yla ihraç edilen Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Üyesi Dr. Hâkim Albay Cemil Çelik Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı:

”AKP BAŞÖRTÜSÜ PROPLEMİNİ ÇÖZMEDİ, ÇÖZENİ DE HAPSE ATTI”

“Ülkede yanlış bilinen gerçeklerden biri de başörtüsü meselesidir. Önce şunu belirtelim; bu meseleyi AKP çözmedi. Çözen kişiler ise “Terör Örgütü Üyeliğinden” hapisteler.

TSK’da beni tanıyanlar iyi bilirler; hiçbir zaman başörtüsü aleyhine konuşmadım. Birkaç yerde, “Toplumun çoğunluğu bunu takıyor. Niye bunun üzerinde bu kadar duruluyor ki? Esasında bu duruş mevcut ideolojiye zarar veriyor diye” tepkim de oldu.

”MUHAFAZAKÂR OLARAK FİŞLENDİM”

Bu tepkim nedeniyle de muhafazakâr olarak fişlendim. Görev yaptığım sırada bile dini değerlere karşı hiçbir zaman tepkim olmadı. Yasaklar bana da garip geliyordu. Bu konuyu yazdığım kitapta da işledim.

”ERDOĞAN BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINI KALDIRMAK İÇİN HİÇBİR GİRİŞİMDE BULUNMADI”

Fakat Tayyip Erdoğan, başörtüsü meselesinin çözümü konusunda hiçbir zaman gerçek anlamda girişimde bulunmadı. Bu konuyu karşılaştırmalı olarak açıklayayım: Tayyip Erdoğan, Yüksek Askeri Şura’ya (YAŞ) katıldığında irtica nedeniyle atılmalara ilk tepkisini orada gösterdi.

YAŞ’ta tüm generalleri de karşısına alarak, “Hayır atamazsınız” diyerek kararlara şerh koydu. Ancak aynı kişi toplumda gerçekten problem olan başörtüsü yasağını kaldırmak için hiçbir girişimde bulunmadı.

”HİÇBİR KANUN ‘BAŞÖRTÜSÜ KAMUDA YASAKTIR’ DEMİYORDU”

Hatta bazı generallerin bile bu yasaktan rahatsızlık duyduklarını biliyordum. Ancak resmi ideolojiyle çatışmamak için fikirlerini açıklamıyorlardı. Diğer yandan gerçek anlamda, kanun gereği bir yasak da yoktu. Hiçbir kanun başörtüsü kamuda yasaktır demiyordu.

Uygulamalar vardı. Anayasa Mahkemesi’nin de (AYM) tevilli kararları vardı. Uygulamayla konulan başörtüsü yasağı bir Başbakanlık genelgesiyle rahat bir şekilde kaldırılabilirdi. Ama nedense bunu yapmadılar. Zira getirisi olan bir alandı.

Bu konu kullanılmak suretiyle taban hemen CHP’ye düşman hale getiriliyordu. Hatırladığım kadarıyla bir avukatın duruşma salonuna alınmaması üzerine başlayan süreçte, bu husus dava konusu yapıldı. Olay daha sonra Danıştay’a kadar gitti.

”O KARARI VEREN HÂKİM ŞİMDİ HAPİSTE”

Danıştay, yasak işlemini hukuka aykırı bulup iptal kararı verdi. O kararı veren Heyetin Başkanı Kasım Davas ise halen hapiste. Danıştay kısaca, “Başörtülü bir avukat duruşma salonuna girebilir; bunu yasaklayan işlem hukuka uygun değil” diye karar verdi.

”BAŞÖRTÜLÜ KADINLARI BEBEKLERİYLE BRLİKTE HAPİSHANELERE DOLDURDULAR”

Bu karardan sonra AKP, yasağı kendisi kaldırmış gibi bir hava oluşturdu. Hâlbuki o güne kadar kıllarını bile kıpırdatmadılar. O dönem tüm generalleri karşısına alıp, YAŞ kararı ile atılan subay ve astsubaylar için şerh koyarlarken, toplumun neredeyse yüzde yetmişini ilgilendiren bir konu olan başörtüsü konusunda ise harekete geçmediler. Harekete geçmeyi bırakın, başörtülü kadınları bebekleriyle birlikte hapishanelere doldurmaktan bile çekinmediler.

”TAMAMEN SİYASİ RANT ELDE ETMEK İÇİN”

Şimdi CHP’nin kanun teklifi üzerine böyle bir şeye girişeceklerse emin olun; dini veya dindarı korumak, yasakları ortadan kaldırmak için değil, tamamen siyasi rant elde etmek için. Artık bu girişimlere karşı uyanık olmak lazım.”

10.Bu karardan sonra AKP, yasağı kendisi kaldırmış gibi bir hava oluşturdu. Hâlbuki o güne kadar kıllarını bile kıpırdatmadılar. O dönem tüm generalleri karşısına alıp, YAŞ kararı ile atılan subay ve astsubaylar için şerh koyarlarken,

— Hakim Albay Dr.Cemil Çelik (@DrCemilCelik25) October 5, 2022

KASIM DAVAS’A CEMAAT ÜYELİĞİ İDDİASIYLA 8 YIL 9 AY HAPİS CEZASI

15 Temmuz’dan sonra meslekten ihraç edilen eski Danıştay üyesi Kasım Davas, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) ortak operasyonuyla Ankara’da gözaltına alındıktan sonra 20 Mart 2021’de tutuklanmıştı. Kasım Davas cemaat üyesi olduğu iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version