Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran’da öğrenciler eylemde, öğretmenler grevde


HABER MERKEZİ – İran ve Rojhilat kentlerinde öğrenciler sokaklarda direnmeye devam ederken, öğretmenler ise greve giderek protestolara destek verdi. 

 

İran ve Rojhilat kentlerinde, Jîna Emînî’nin katledilmesi sonrası başlayan protesto eylemleri aralıksız bir şekilde devam ediyor. Dün Kirmaşan Razi Üniversitesi, Zahidan Tıp Bilimleri Üniversitesi, Tahran Sosyal Bilimler Üniversitesi, Şerif Üniversitesi, Emir Kebir Üniversitesi, Tahran Üniversitesi, Meşhed Firdevsi Üniversitesi ve İsfahan Üniversitesi başta olmak üzere birçok okulda öğrenciler protesto eylemleri gerçekleştirdi. 

 

Mesleki Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Komitesi’nin çağrısıyla öğretmenler de greve giderek, protestolara destek verdi. Meriwan, Ciwanro ve Seqiz’deki çoğu okulda öğretmenler okulları boykot etti. Protestolarda öğrenci ile öğretmenlerin katledilmesi ve tutuklanması kınandı.  

 

Tahran’da Şerif Teknik Üniversitesi öğrencileri, öğrencilere saldıran ve tutuklayan Besiç çetelerine karşı kantin girişi önünde toplandı. Yine Tahran’daki Amirkanir Üniversitesi’nde cinsiyet ayrımcılığına tepki gösteren öğrenciler, kafeteryada yan yana oturarak ayrımcılığa tepki gösterirken, Batı Tahran’daki Azad Üniversitesi’nden paylaşılan videolar öğrencilerin “Bu artık bir protesto değil, bir devrim” sloganını attığını gösterdi. Yezd Üniversitesi’nde öğrencilere greve katılım çağrısı yapan öğrenciler, “Tarafınız yoksa onurnuz da yok” ve “Üniversite kanla dolduğunda derslere katılmak yasaktır” sloganları attı. İran’ın güneybatısındaki Yasouj Üniversitesi öğrencileri kampüste toplanarak “Onursuz Besiç’ler siz bizim İŞİD’imizsiniz” ve “Hakkımı alana kadar derslere girmeyeceğim” sloganları attı.

Öğrencilerin yanı sıra öğretmenler ve fabrika işçilerinin grevleri de hız kesmeden devam ediyor. Okullara her gün zamanında giden öğretmenler, sınıflara girmeyi reddederek ülke çapındaki protestolara destek veriyor. Kürdistan’ın Jina Amini’nin kenti olan Saqqez kentindeki öğretmenler, “Öğrencilerin ruh sağlığını bozmayın” ve “Öğrencilerim için canım feda” yazılı pankartlarla okulların önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Yine Kürdistan eyaletinin Marivan kentindeki öğretmenler, “Okulları garnizon haline getirmeyin”, “Öğrencinin yeri cezaevi değildir” ve “Tutuklu öğretmenler serbest bırakılsın” pankartları açarak oturma eylemi başlattılar.  Şiraz, Lahijan, Nishapur ve Bender Enzeli kentlerinde de öğretmenler derslere katılmayı reddetti. 

İran İnsan Hakları örgütü Hengaw’ın bir üyesi olan Ramyar Hüsnü, CNN’e verdiği bir röportajda, İran’da ülke çapında gerçekleşen eylemlere Kürt partilerin katılımını İran rejimine bir tepki olarak değerlendirdi. Kürtlerin çocuklarına Kürtçe isim seçme veya anadillerinde eğitim alma hakkı da dahil olmak üzere en temel haklarından mahkum bırakıldığını ifade eden Hüsnü, Kürtlerin eylemlerinin kanlı bir şekilde bastırılmaya çalışıldığını ifade ederek, İran İslam Cumhuriyeti’nin suç işlediğini belirtti.

19 MEDYA ÇALIŞANI İSTİFA ETTİ

Hengaw tarafından verilen bilgiye göre, Kürdistan Merkezi Yayın ve Televizyonu haber sunucuları da dahil olmak üzere en az 19 çalışan hükümet güçleri tarafından insanların öldürülmesini protesto etmek için çalışmayı bırakıp, daha sonra da istifa etti. Kürdistan Merkezi Yayın ve Televizyonu eski sunucularından Rouzbeh Ghobadi ise güvenlik güçleri tarafından kaçırıldı. Ghobadi’nin nerede tutulduğu bilgisine ulaşılamadı.

Pazar günü Kürdistan eyaletindeki Kirmanşah kentinde grevin sürdüğü Efat Kız Lisesi’ni basan rejim güçleri 6 kız öğrenciyi gözaltına aldı. Yasal içeriği bilinmeyen belgeler imzalatılan kız öğrenciler güvenlik güçleri tarafından bir süre sonra serbest bırakılırken, öğrencilerden bir tanesi, güvenlik güçlerinin yanlarında getirdiği devlet televizyonu kameraları karşısında itirafçılığa zorlandı. Konuya ilişkin soru yöneltilen okul müdürü ise, haberi yalanladı.

Hengaw, haberi yayınladığı Telegram kanalından şu notu paylaştı: “Okullara saldırmak, öğrencileri kaçırmak, 18 yaşından küçük çocuklarda sistematik olarak güvensizlik duygusu yaratmak insanlık suçudur. Eğitim Bakanı ve komutanları ve astları, tüm diğer baskıcı güçlerle birlikte uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır.”

BANKA ÇALIŞANLARI VE ŞOFÖRLERDEN DESTEK

Banka çalışanları, Kalkınma ve İhracat Bankası’nın atanan CEO’sunun yolsuzluğunu protesto etmek ve gecikmiş maaşlarını talep etmek için Tahran’daki Arjantin Meydanı yakınında oturma eylemi düzenleyerek grevlere katıldı. Bir grup tiyatro ve sinema sanatçısı, İran’da süren ve şiddetle bastırılan eylemler sırasında devam eden Tahran Kısa Film Festivali’nin devam etmesine tepki göstermek üzere Tahran’daki Sanatçılar Evi’nin önünde toplanarak eylem yaptı. Kamyon şoförleri de greve giderken, 3 haftaya yakındır süren grevlerde yaklaşık 200 kişinin tutuklandığı bildirildi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version