Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran’da ayaklanmanın sembolü olan ‘İçin’ şarkısını yazan müzisyen tutuklandı

İran’da ayaklanmanın sembolü olan ‘İçin’ şarkısını yazan müzisyen tutuklandı


İran’da Mahsa Amini’nin ölümü sonrasında başlayan gösterilerde ‘sivil ayaklanmanın’ sembolü olan protesto şarkısını yazan müzisyen Şervin Hacıpur tutuklandı. Parçanın kısa sürede 40 milyondan fazla görüntülendiği öğrenildi.

Polis tarafından gözaltına alındığı kız kardeşi ve İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından teyit edilen 25 yaşındaki müzisyenin serbest bırakıldığı haberleri şu ana kadar doğrulanmadı.

Euronews’in haberine göre İranlı ünlü müzisyen Şervin Hacıpur’un, Mahsa Amini için atılan sloganlardan ve Twitter mesajlarından derlediği ‘İçin’ adlı şarkı sosyal medyada viral oldu. Hacıpur, 2 dakika 12 saniye süren şarkısında Amini’nin ölümü için atılan 32 Tweet ile sloganları bir araya getirdi.

40 MİLYONDAN FAZLA GÖRÜNTÜLENDİ

İran’da bir anda sivil isyanını simgesi haline gelen şarkının Instagram’da 40 milyondan fazla görüntülendiği ve bu şarkının diğer sosyal medya platformlarında da hızla yayıldığı bildirildi.

Ahlak polisi tarafından başörtü takmadığı için gözaltına alındıktan sonra ölen genç kızın anısı için yurt dışında Paris, Washington, Londra ve Berlin gibi kentlerde düzenlenen gösterilerde de bu şarkı defalarca çalındı.

NE OLMUŞTU?

Tahran’da 13 Eylül’de ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin 16 Eylül’de hayatını kaybetmesi ülkede infiale yol açmıştı. Emini’nin 17 Eylül’de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.

İran devlet televizyonu gösteriler sırasında aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Uluslararası Af Örgütüne göre gösterilerde 52 kişi can verdi. Merkezi Norveç’te bulunan İran İnsan Hakları Derneği ise 100’den fazla kişinin öldürüldüğünü iddia etti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version