Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hasta tutuklu Kırtay’a keyfi görüş engeli


ANKARA – Ailesine hastanede olduğu gerekçe gösterilerek görüşe çıkarılmayan Abdul Halim Kırtay’ın, hastaneye götürülmediği ortaya çıktı. 

 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri eylemin 425’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. “Tedavi haktır engellenemez ve hasta mahpuslar serbest bırakılsın” yazılı pankartın açıldığı eylemde, İHD Ankara Şubesi Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Burhaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Abdul Halim Kırtay’ın durumuna dikkat çekti.

 

4 YIL BOYUNCA TEDAVİ EDİLMEDİ 

 

Kırtay’ın 29 yıllık tutukluluk sürecinde birçok cezaevinde kaldığını ifade eden Çevirmen, şöyle konuştu: “Burhaniye’de kişisel bakımını dahi yapamayacak kadar ağır hastalıkları olan Abdul Halim Kırtay, tedavi amacıyla İzmir Aliağa Şakran Cezaevi’ne götürülmüş, burada yaklaşık 4 yıl tutulmuş, ancak gerekli tedavileri yapılmamış, iyileşme sağlanamamış ve durumu daha da ağırlaşmıştır. 2022 yılı Eylül ayında Burhaniye T Tipi’ne götürülmüştür. Uzun süren hapislik, sağlığı olumsuz yönde etkileyen koşullar, Abdul Halim Kırtay’ın çok çeşitli hastalıklarının oluşmasına neden olmuştur. İleri derecede prostat, diyabet, yüksek tansiyon, fıtık, hemoroid gibi çeşitli ve ağır hastalıkları bulunmakta, hastalıklara bağlı olarak vücudunda çeşitli semptomlar meydana gelmekte ve bunun yanı sıra sürekli devam eden ağrılar da oluşmaktadır. Aynı zamanda geçirdiği bir kazadan dolayı da 3 parmağı yoktur. Hapishanede iken birkaç defa kasık fıtığı patlamış ve sürekli olarak kanama ve iltihap meydana gelmektedir. “

 

TEK BAŞINA YAŞAMINI İDAME EDEMİYOR 

 

Tutukluların da Kırtay’ın tek başına yaşamını devam ettiremeyeceğini ifade ettiğini aktaran Çevirmen, “Ailesi tarafından verilen bilgiye göre, telefon görüşmelerinde hastanede diye görüşe çıkarılmayan Abdul Halim Kırtay’ın, aslında hastaneye götürülmedi, personelin keyfiyetçi tavırlarla görüşe çıkarılmadı. Hastalıkları nedeniyle birçok ameliyat geçiren Abdul Halim Kırtay’a, tedavi gördüğü hastane tarafından ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verilmiş ancak bu rapor ATK tarafından dikkate alınmadığı için serbest bırakılmamaktadır” dedi.

 

TAHLİYE TALEBİ

 

Kırtay’ın tahliye edilmesi çağrısında bulunan Çevirmen, “Ağır seyreden hastalıkları, yaşamını tek başına devam ettiremeyecek durumda olması nedeniyle tetkik ve tedavilerinin eksiksiz olarak yapılmasını ve bu süreç devam ederken de sağlıklı koşullarda, ailesinin yanında tedavisine devam edebilmesi için gerekli girişimlerde bulunularak, tahliye edilmesini talep ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version