Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazeteci Demir’in yargılandığı mahkemede Ferhat Tepe tahammülsüzlüğü!


ANKARA – Gazeteci Hayri Demir, yargılandığı davada eski Özgür Gündem gazetesinin faili meçhul muhabiri Ferhat Tepe’den bahsetmesi üzerine mahkeme başkanı, “dünya görüşlerini anlatma” diyerek savunmasını kesti. 

 

Kuzey ve Doğu Suriye’de yaptığı haberler gerekçe gösterilerek, “Basın yoluyla örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla hakkında 32 yıla kadar hapis istenen gazeteci Hayri Demir’in 14’üncü duruşması görüldü.

 

Ankara Adliyesi 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İş) Ankara Şube Temsilcisi Turgut Dedeoğlu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) avukatı Ülkü Şahin, Uluslararası Af Örgütü Dava Gözlemcisi Batuhan Durmuş ve pek çok gazeteci katıldı. Demir ve avukatı Nuray Özdoğan salonda hazır bulundu.

 

Kimlik tespiti ardından başlayan duruşmada savcılık mütalaasını sundu. Mütalaada, Demir’in 2016 yılında Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) çalışırken yaptığı haberleri, “Dağdan İnmek” adlı kitabın, hafıza kartlarındaki görseller ve Demokratik Suriye Güçleri’ne ilişkin notların suç unsuru oluşturduğunu ileri sürdü.

 

Duruşma savcılık mütalaasının ardından Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alındı. Duruşmada basının “yayın yasağı” gerekçesiyle not alması engellendi. 

 

‘GAZETECİLERİ CEZALANDIRMANIN BAŞKA BİR BOYUTU’

 

Demir, savunmada savcılık makamının haberlerdeki kaynak görüşlerini kendisi söylemiş gibi ele aldığını belirtti. Savcılık mütalaasını kabul etmeyen Demir, çözüm sürecinde yaptığı belgesel çalışmasına ilişkin “Demokratik Çözüm Yürüyüşü belgeseli yapmak suç mu? Çözüm süreci vardı ve o süreçte yasal bir şekilde çekilen bir belgesel. Söylenenleri ben söylemişim gibi iddianameye eklemek gazetecileri cezalandırmanın başka bir boyutu” dedi.

 

‘IŞİD TARAFINDA DURSAM YARGILANIR MIYDIM?’ 

 

Demir, Suriye’de yaptığı haberlere ilişkin, “Ben Suriye’ye gazetecilik için gittim. Yine olsa yine giderdim. Gazetecinin böyle bir olaya gözünü kapatmaması gerekiyor. Mahkemenin hakkımdaki kararı olmasa İran’a da giderdim. Merak ediyorum, o dönem İŞİD tarafında durup haber yapsaydım burada yargılanır mıydım? Yedi yılı aşkın süredir burada gazeteciliği savunuyorum. Ben gazetecilik yaptım, yapmaya da devam edeceğim. Verilen ceza gazeteciliğe verilmiş ceza olacaktır” diye belirtti. 

 

DEMİR’İN SAVUNMASI KESİLDİ

 

Demir’in gözaltında kaybedilen eski Özgür Gündem muhabiri Ferhat Tepe’nin cenazesine dair anlatımlarda bulunduğu sırada mahkeme başkanı tarafından “dünya görüşünü mahkemeye anlatmaya çalışması” denilerek kesildi. Demirin savunması mahkeme esnasında da “aynı şeyleri tekrar etmesi” gerekçesiyle sık sık kesintiye uğratıldı.

 

Demir’in avukatı Özdoğan, müvekkilinin sözünün sıklıkla kesilmesinin hukuka aykırı olduğunu hatırlattı. İddianamede suç unsuru oluşturduğu iddia edilen haberlerin savunulduğunu vurgulayan Özdoğan, savunmanın kesilmesinin düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu dile getirdi.

 

Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti Demir’e ek süre vererek duruşmayı 21 Aralık Çarşamba günü saat 10.45’e erteledi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version