Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan’ın ‘Cemevi Başkanlığı’ kurma kararına tepki: Cülus bahşişi


İSTANBUL – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Alevi Bektaşi ve Cemevi Başkanlığı kurma kararına tepki gösteren DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan bu durumu, “Seçime endeksli iktidarın koca bir tarih ile yüzleşmeden culüs bahşişi vermesi” olarak değerlendirdi.

 

Şahkulu Dergahı’nda dün toplu açılış ve temel atma törenine katılan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı kuracaklarını duyurdu. Bu durumu “Alevilere kayyım atama” olarak değerlendiren Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Gazi Mahallesi’nde bulunan dernek binalarında konuya ilişkin açıklama yaptı. Çok sayıda yurttaşın katıldığı açıklamayı DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan okudu. 

 

‘CÜLUS BAHŞİŞİ’ TEPKİSİ 

 

Kurulması planlanan Cemevi Başkanlığı kararı için, “Alevileri ve haklarını dernekçilik çizgisinde sıkıştırmış zihnin özendirmesi sonucunda açığa çıkmış bir kayyum zihni kendini bu şekilde tezahür ettirdi” diyen Doğan,  Lakin Alevilerin temel taleplerinin politik yetersizliğinin ve Alevi toplumunda yaratılmış “beton” beklentisinin sonucu olduğunu söyledi. “Cemevi yapmak inancın ayakta kalabileceğinin topluma dayatılmasının yarattığı beklenti çıtasının düşüklüğüdür” diyen Doğan, bunun siyasal karşılığının, “Seçime endeksli iktidarın koca bir tarih ile yüzleşmeden cülus bahşişi vermesi” olduğunu söyledi. 

 

‘AMAÇ NEFESLENECEK ALAN YARATMAK’

 

İktidarın amacının kendisine “nefeslenecek” alan yaratma olduğunu belirten Doğan, “Biz Demokratik Alevi Dernekleri olarak süreçlerin geleceği eşikleri toplumumuzla birçok platformda paylaştık. Bugün geldiğimiz eşik ya da bizlere hak mücadelesi olarak tanımlanan kazanım görünümlü asimilasyon cenderesi çok daha açık ortaya tüm aktörleri ile dökülmüştür. Yarın çok üst perdeden vaazlar dillendirilecek. Fakat hepsi de ortak alemin nefis pazarıdır” ifadelerini kullandı.  

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version