Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Eğitim Sen Meclis’e alınmadı


ANKARA – Eğitim Sen yöneticileri, ÖMK’ye karşı topladıkları imzaları sunmak üzere gittikleri Meclis’e alınmadı. Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, engellemeye “Meclis’te vekillerimiz var ama millet olamıyor” sözleriyle tepki gösterdi. 

 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptali için topladıkları imzaları Meclis’e sunmak için Meclis Çankaya Kapısı’nda bir araya geldi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından “özel oturum” ile ‘Yeni Yasama Yılı’nın açılışının gerçekleştirileceği Meclis, halkın girişine yasaklandı. 

 

‘VEKİL VAR MİLLET OLAMIYOR’

 

Meclis önünde açıklama yapmak isteyen sendika üyelerine polis izin vermedi. Polise tepki gösteren Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, “Meclis, ana muhalefet partilerinin itirazlarına rağmen bu yasayı çıkardı. ‘Geri çeksin’ diye buradayız, ancak Meclis bugün yurttaşlara kapalı. Meclis’te vekillerimiz var ama millet olamıyor. Biz açıklamamızı burada çok kısa tutacağız ve madenciler anıtı önünde bir açıklama yapacağız. Arkadaşlarımızı oraya bekliyoruz” dedi.

 

MADENCİ ANITI’NA YÜRÜYÜŞ

 

Yapılan açıklamanın ardından sendika üyeleri Olgunlar Sokak’ta bulunan Madenci Anıtı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Madenci Anıtı önünde yapılan açıklamaya, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Şükran Kablan Yeşil, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, sivil toplum ve meslek örgütü temsilcileri katıldı. 

 

“Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin, kariyer hiyerarşisine hayır! Eşit işe eşit ücret! Birleşirsek Kazanırız!” pankartının açıldığı açıklamada, “AKP yasanı al başına çal”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz” sloganları atıldı.

 

‘YASAMA GÖREVİNİ YAPMAK DURUMUNDA’

 

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, ÖMK’nin iptal edilmesi için toplanan on binlerce imzanın Meclis’e teslim edilmesi amacıyla bir araya geldiklerini belirtti. Meclis’e girişlerinin engellenmesine tepki gösteren Kurul, “ÖMK’ya itirazımızı dile getiren on binlerce öğretmenimizin imzasını TBMM başkanlığına vermek için kapısındaydık. Dolayısıyla bunu bugün burada kapının önünde yapamadık ama açıklamamızı burada yaptık ve salı günü TBMM’de olacağız. Yapılan yanlışın düzeltilmesi talebiyle onlara imza kampanyamızın hazırladığı onlarca dosyayı teslim edeceğiz. Yasama görevini yapmak, bu yanlışı düzeltmek durumundalar. Anayasa Mahkemesi, Danıştay bu süreci düzeltmek durumunda” diye konuştu.

 

‘GERÇEK SORUNLARI GÖREN YASAYA İHTİYAÇ VAR’

 

ÖMK’nin eğitimde niteliği düşürecek, çalışma barışını bozacak, öğretmenleri hiyerarşiye tabi tutacak, öğretmenler ve eğitim emekçileri arasında eşitsizlikleri derinleştirecek bir yasa olduğunu vurgulayan Kurul, şöyle devam etti: “Bu bir yasa değil bir proje adeta. Eğitim emekçilerin bir yasaya kuşkusuz ihtiyacı var ama bu kanun başta anayasaya uygun olmak zorunda. ÖMK Anayasa’ya aykırı. Uluslararası sözleşmelere uygun olmak zorunda oysa bu günkü yasa öğretmenlerin statüsü tavsiyesi aykırı bir biçimde çıkarılmış bir yasadır. Bu şu anlama geliyor. Genç öğretmenlerin içinden kendilerine yakın olanları seçmeye çalışarak, bir siyasal kayırmacılığın, yandaşlığın önü açılacak. Öğretmenlerimiz yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdürmek zorundalar. Kapsamlı, bütünsel, uluslararası bir yasaya ihtiyaç var. Eğitimin gerçek sorunlarını gören bir yasaya ihtiyaç var.”

 

Kurul, son olarak 15 Ekim’de Ankara Tandoğan Meydanı’nda ÖMK’ye karşı yapacakları mitinge katılım çağrısında bulundu.

 

‘HAKLARIMIZI ALANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

 

Açıklamada konuşan KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, eğitim emekçilerinin Meclis’e alınmamasına tepki göstererek, şunları söyledi: “İradenizle seçilen bu parlamentonun kapıları işçilere, kamu emekçilerine, eğitim emekçilerine, kadınlara, gençlere kapatılmıştır. Önümüzdeki günlerde kamu emekçilerinin, işçilerin, gençlerin, kadınların temsilcileri o Meclis’te olacak. Halkın da söz ve karar sahibi olduğu bir yasa organını sizlerle birlikte inşa edeceğiz. Sayın Meclis başkanı, bizleri açılışa davet etti ama bugün eğitim emekçilerine, işçilere, emekçilere, halka bu Meclis’in kapılarını kapatan Meclis başkanını davetini de reddediyoruz ve açılışa gitmeyeceğimizi de ifade ediyoruz.”

 

‘19 KASIM’DA YAPILACAK SINAV HUKUKSUZDUR’

 

CHP milletvekili Yıldırım Kaya, “Öğretmenlerin mücadelesi CHP’nin mücadelesidir. 2004’te çıkarılan bu yasa Anayasa Mahkemesi tarafından 2008 yılında iptal edildi. 19 Kasım’da yapılacak sınav hukuksuzdur, adaletsizdir. Kurala uygun değildir. Anayasa Mahkemesi bir an önce kararını vermelidir” çağrısında bulundu.

 

‘AKP EĞİTİMİ İDEOLOJİK SAİKLER İLE ŞEKİLLENDİRİYOR’

 

HDP Eğitim Politikaları Komisyonu Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, ÖMK’nin öğretmenlerin sorunlarına çözüm sağlamayacağını kaydetti. Eğitim emekçilerinin on binlerce imza ile ÖMK’ye karşı çıktığını dile getiren Koçyiğit, “Bizler dün olduğu gibi bugün de eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin yanındayız. Eğitim temel bir meseledir. AKP iktidarı eğitimi ideolojik saikler ile şekillendiriyor. ‘Kindar ve dindar’ bir nesil yetiştirmek için eğitimi araçsallaştırıyor. Eğitimin içinde bilimi, sanatı, eleştirel düşünceyi, hoşgörüyü çıkardı. Bunun kadrolarını yaratmaya çalışıyor. Anadilde eğitim, bölgesel eşitsizlik, kamu okullarının sorunları, atanmayan öğretmenler gerçeği ama en önemlisi 2022 yılında okula aç gidip aç gelen öğrenciler gerçeği ile karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

 

Açıklama, oturma eyleminin ardından sona erdi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version