Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DTK, TJA, DBP, HDP: İnsanlığın onurunu korumak için saldırılara karşı harekete geçilmeli


DİYARBAKIR – DTK, TJA, DBP, HDP, Güney Kurdistan’a yönelik kimyasal silah saldırılarına ilişkin, Türkiye’nin insanlığa karşı suç işlediğini belirterek, Kürtler başta olmak üzere uluslararası kamuoyuna harekete geçme çağrısı yaptı. 

 

 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinan Azad (Özgür Kadın Hareketi-TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Türkiye’nin Güney Kürdistan’a yönelik görüntülere yansıyan kimyasal silah saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. DBP’nin Diyarbakır’daki Genel Merkez Danışma Bürosu’nda yapılan açıklamada, siyasi parti temsilcileri konuştu.

 

‘İNSANLIK SUÇU İŞLENİYOR’

 

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Türkiye’nin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarında kimyasal silah kullanıldığını belirterek, bu savaşın İmralı’da tecrit sisteminin derinleştirilmesiyle 2015 yılında başladığını söyledi. AKP-MHP iktidarının savaş konseptini derinleştirdiğini dile getiren Öztürk, “İktidar insanlık suçu işliyor. Her türlü yasaklı ve kimyasal silah Kürdistan’da kullanılıyor. Birleşmiş Milletler içinde yer alan devletlerin Türkiye’ye bu silahları veriyor” dedi. 

 

‘SESSİZLİK CESARET VERİYOR’

 

BM’nin 1925’te Cenevre Sözleşmesiyle kimyasal silah kullanımını yasakladığını ve insanlık suçu olarak kabul ettiğini hatırlatan Öztürk, “Birçok kez çağrılar yapıldı ancak BM başta olmak üzere hiçbir kurum harekete geçmedi, sessiz kalmayı tercih etti. Görüntülerle artık insanlık suçu tüm kamuoyu tarafından görülüyor. İnsan haklarını savunanların sessizliği, Türkiye’yi cesaretlendiriyor. Demokrasi ve özgürlüğü savunanlara sesleniyoruz, insanlık onuru Kürdistan’da ayaklar altına alınıyor. Buna sessiz kalarak, insanlık onurunu, demokrasi ve özgürlüğü savunamayız. Bu kabul edilemez. İnsanlığa karşı suç işleyenlere karşı demokratik tepkimizi her alanda göstermeliyiz. Açıklamalarla sınırlı kalarak, sessiz kalarak, bu suça ortak oluyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

Irak hükümetinin de sessizliğine tepki gösteren Öztürk, “Irak hükümeti Türkiye’nin işgali ve kimyasal silah kullanımına karşı adım atmalı” diye seslendi. 

 

‘İNSANLIK KÜRTLERE BORÇLU’

 

Türkiye’de insan haklarını savunanlara kesimlere çağrıda bulunan Öztürk, şunları söyledi: “Artık herkes harekete geçmeli. Kürtler Rojava’da insanlığı savundu, insan onurunu korudu ve kazandı. İnsanlık Kürtlere borçlu, bunu ödemek için sessizliği bozmak gerekiyor. İnsanlık onurunu savunmak için bugün harekete geçmeli. Kürtleri bir laboratuvar olarak görenlere karşı harekete geçmeli. Saddam da Halepçe’de yaptı. O gün tepki gösterilseydi, bugün Türkiye buna cesaret edemezdi. Öncelikle Güney Kürdistan halkımız, bu saldırılara karşı sesini çıkarmalı. Bu kabul edilemez. Kürdistan’a saldırılara sessiz kalmamalı. AKP-MHP iktidarı mutlaka savaş suçlarının hesabını verecektir.”

 

Ayrıntılar geliyor…

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version