Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çorlu tren faciası davasında 4 yıl sonra tutuklama kararı

Çorlu tren faciası davasında 4 yıl sonra tutuklama kararı


Çorlu tren katliamı davasının 11. duruşmasında, TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu’nun tutuklanması için hakkında yakalama kararı verildi. Duruşma, 11 Ocak 2023’e ertelendi. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018 yılında meydana gelen tren faciasında 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybetmişti.

Tekirdağ’ın Çorlu katliamı davasının 11. duruşması 5 Ekim’de mahkeme salonuna dönüştürülen Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görüldü. Duruşma 16 saat sürdü. Duruşma öncesi aileler Bulvar Yolu Santral Işıklar bölgesinde bir araya geldi. Aileler, tren katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı. “Adalet istiyoruz” yazılı pankart eşliğinde duruşmanın görüleceği yere yürüdü.

Önceki duruşmalarda alınan kararlar ve iddianameler okundu. Ardından savunmalara geçildi. Mahkemeye 13 sanıktan 10’u katılırken TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan ve TCDD 1. Bölge Müdür Yardımcısı Levent Muammer Meriçli mazeret sunarak, TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılacağını beyan etmesine karşın duruşmaya katılmadı.

SANIKLAR YİNE SUÇU BAŞKALARINA ATTI, ‘ALAKAM YOK’ DEDİ

Dört yıldır süren davada ilk kez hakim karşısına çıkan isimler kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti. TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdür Yardımcısı Levent Kaytan, “Hava durumunun takip edilmesi görevim dahilinde değildir.” dedi.

Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras ise o bölgede bir yol bakım projesi için ihale yapılacağını fakat bu ihalenin ertelendiğini söyledi. Aras, “Mümin Bey yeteri kadar ödenek olmadığını ve bu ihaleyi durdurmak konusunda yazı yazmamı söyledi.” diye konuştu.

Yol kontrolörü Burhan Ortancıl ise “Branşım nedeniyle gerekli bilgiye sahip değilim, personel açığı sebebiyle bu görevi yaptım. Benim koordinasyon ve denetim yapma görevim yoktur.” ifadelerini kullandı.

Yüksek mühendis Tevfik Baran Önder de “Köprülerin bakım ve onarımı projelerinin sorumluluğu bakım müdürlüğündedir.” diyerek kendini savundu.

Mühendis Deniz Parlak, olayda bir kusurunun olmadığını söyledi. Sanık mühendis Kubilay Başkaya ise kendisinin sadece görevlerini yerine getirdiğini anlattı.

‘İHMALLERİ DÖRT YIL ÖNCE ALSAYDINIZ DA KIZIMI KAYBETMESEYDİM’

Duruşmada tren katliamında yakınlarını kaybeden aileler de söz aldı. Katliamda hayatını kaybeden Bither Bilgin’in annesi Zeliha Bilgin, “Ben kızım Bihter Bilgin’i 14 yaşında, kardeşim Derya Kurtuluş’u 36 yaşında, kızı Beren Kurtuluş’u, sizin ihmallerinize kurban verdim.” ifadelerini kullandı.

Katliamda hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz ise şöyle konuştu: “Elle tutulur bir şey duymadık. ‘Ben bilmiyorum benim sorumluluğumda değil’, ‘bütün kapılar Mümin Karasu’ya çıkar’ şeklinde ifadeler duyuyoruz. Mümin Karasu ne cesaretle SEGBİS’e katılmama cüretinde bulunabiliyor? Mümin Karasu’nun buraya gelmesini istiyorum.”

MÜMİN KARASU HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI VERİLDİ

Çorlu Tren Katliamı davası 11 Ocak 2023 tarihine ertelendi. TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu’nun ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet’ suçundan tutuklanmak üzere yakalama emri çıkartılmasına karar verildi. Mahkeme diğer sanıklar Nihat Aslan, Levent Muammer Meriçli, Nizamettin Aras, Levent Kaytan, Burhan Ortancıl, Tevfik Baran Önder, Deniz Parlak ve Kubilay Başkaya hakkında da yurt dışı yasağı koyarak, adli kontrol şartı getirdi.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version