Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bartın’da Kömür Ocağındaki Patlamada 41 Madenci Öldü: 11 Madenci Yaralı


Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taş Kömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı bir kömür madeni ocağındaki bir galeride meydana gelen patlama ve sonrasında çıkan yangında 41 madenci öldü.

İstanbul ve Bartın’daki hastanelerde tedavi altına alınan 11 yaralıdan 4’ünün durumu ciddiyetini koruyor.

Ölenlerin kimliklerinin belirlendiğini açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir madencinin durumunun belirsizliğinin sürdüğünü söyledi.

Enerji Bakanı’ndan “helalleştik ama arkasını getiremedik” özeleştirisi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’la birlikte “kuyu başında” kameraların karşısına geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir süre önce kontrol altına alınan yangının açıklamayı yaptıkları maden ocağının ‘kuyubaşı’ndan 350 metre derinde ve iki buçuk kilometre uzakta olduğunu belirtti.

24 gün önce, patlama sonucu 41 kişinin öldüğü maden ocağını ziyaret eden ve ziyaret sırasında, “Önce güvenlik. Sizin canınızın güvenliğini şu tesisin tamamına değişmeyiz. Yöneticileri atadığımızda ilk talimat üretim bir miktar aksayabilir, telafi ederiz, ama bir işçimizin kılına, tırnağına bir zarar gelmesin” ifadelerini kullanan Enerji Bakanı, açıklama sırasında “Bizim için üzüntülü taraf da, 3 hafta önce burada biz Türk-İş başkanımızla beraberdik; kardeşlerimizle helalleştik ama arkasını getiremedik. İnşallah Rabbim bize bu acıları tekrar yaşatmaz” derken gözyaşlarını tutamadı.

Yere bakarak konuşan Türk-İş Başkanı: “Son olur diye arzu ediyorum ama son olmuyor”

Türkiye’nin en büyük madenci sendikası Genel Maden İş’in de bağlı olduğu Türk-İş’in başkanı Ergün Atalay’ın da konuşması sırasında sürekli yere bakması dikkat çekti.

Sosyal medyada, iş cinayetlerinin önüne geçilmesi için yeterli çaba harcamadığı gerekçesiyle eleştirilen Atalay, “Bakan Bey’le beraber buraya geldik, madencilerin ne sıkıntıları varsa Bakan Bey’e intikal ettirdik. Olay oldu, 2 saat sonra buradaydık. Arama kurtarmanın uzman olduğu bölge burada. Başımıza böyle bir olay geldi, cenazelerimiz bittikten sonra içişleri ve enerji bakanımızla, bakanlarımızla, nedir diye detaylarıyla ortaya koyarız. Son olur diye arzu ediyorum ama son olmuyor. İnşallah son olur” dedi.

Erdoğan: “Adli makamlarımız bu elim hadiseyi tüm boyutlarıyla soruşturacak”

Siyasi parti liderleri de bugünkü programlarından vazgeçerek Bartın’a gitme kararı aldı. Diyarbakır programını iptal eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda en ufak bir ihmalin dahi araştırılacağını söyledi.

Erdoğan, “Bartın’ımızda meydana gelen maden kazası sonrası derhâl başlatılan çalışmalar birçok kuruluşumuzun ve sahadaki bakanlarımızın katılımıyla, aralıksız şekilde sürmektedir. Kaybettiğimiz madenci kardeşlerimizin aileleri, evlatları emanetlerimizdir. Can kayıplarını telafi edemesek de, vefat eden kardeşlerimizi geri getiremesek de en küçük mağduriyete dahi izin vermeyecek, ailelerimize sahip çıkacağız. Adli makamlarımız canımızı, ciğerimizi yakan bu elim hadiseyi tüm boyutlarıyla soruşturacak, en ufak bir ihmali dahi karşılıksız bırakmayacaktır” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de taziye mesajı yayınladı.

Kılıçdaroğlu: “İhmallerin hesabını sormak da boynumun borcu”

Cumhuriyet Halk Partisi TBMM grup başkanları Özgür Atalay, Engin Özkoç ve Engin Altay’dan sonra Bartın’a gitme kararı alan genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu da olayın takipçisi olacağını açıkladı.

CHP lideri, “Acımız tarifsiz… Bartın’da yaşanan faciada art arda gelen acı haberler maalesef yüreğimizi dağlamaya devam ediyor. Yaşamını yitiren emekçi kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Bu elim olayı takip edeceğim, olası ihmallerin hesabını sormak da boynumun borcu” dedi.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Bartın’a gidiyor.

HDP de Pazar günü yapılacak 10. Yıl kutlamalarını iptal etti.

Charles Michel: “Bu acı anında bir araya gelen tüm topluma taziyelerimi sunuyorum”

Dünyadan da Bartın’la ilgili taziye mesajları geliyor.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye’deki Bartın kömür madeninde yaşanan trajik can kaybının üzüntüsünü yaşıyoruz. Sevdiklerini kaybeden ailelere ve bu acı anında bir araya gelen tüm topluma taziyelerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

2021 yılı Sayıştay raporu: “İyileştirme tedbirleri alınmalı”

Her ne kadar patlamanın meydana geldiği bölgeden dumanlar çıkmaya devam etse de 41 madencinin öldüğü kömür madenindeki patlamanın nedenleriyle ilgili soruşturmanın başladığı belirtiliyor.

Ancak hem 2020 hem de 2021 yıllarına ilişkin yayınlanan Sayıştay raporlarında 41 kişinin öldüğü maden işletmesinde yeterli denetimlerin yapılmadığı bilgisi sosyal medyada infiale neden oldu.

Özellikle 2021 raporunda yer alan “2020 yılında 157’si yeraltında, 7’si yerüstünde olmak üzere toplam 164 iş kazasında 164 işçi yaralandı. 25 günlük eğitimden sonra fiili olarak üretimde yer alan 168 pano ayak üretim işçisinin işe başlamasından sonra iş kazalarında belirgin artışlar meydana geldi. Müessesede çalışan iş güvenliği uzmanları, nezaretçi, vardiya ve ocak mühendislerinin ocak içi denetimlerini sıklaştırmaları, tahkimat eksikliği ve hatası görülen yerlerde bu eksiklik ve hatalar giderilmeden çalışmaya müsaade edilmemesi, kazı usta ve yardımcılarına verilen tahkimat ve iş güvenliği eğitimlerinin periyodik olarak devam etmesi, tahkimat sisteminin gözden geçirilerek iyileştirilmesi dahil her türlü tedbirin alınması gerekmektedir” ifadeleri tepki yarattı.

TMMOB: “Madenleri vahşi bir sömürü ve rant kaynağı olarak kullanan siyasi iktidar bu cinayetin sorumlusudur”

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) madencilerin ölümünde ihmali ve sorumluluğu bulunanların peşini bırakmayacaklarını açıkladı.

TMMOB’dan yapılan açıklamada, “Gerekli önlemleri almadan, denetim yapmadan, güvenli koşulları oluşturmadan madencileri yerin yüzlerce metre altına gönderirseniz buna kaza diyemezsiniz. Bunun adı düpedüz cinayettir. Her cinayette olduğu gibi bunun da mutlaka faili vardır. Madenci kardeşlerimizi göz göre göre ölüme yollayanlar bu cinayetin sorumlusudur. Madende güvenlik önlemlerini almayanlar bu cinayetin sorumlusudur. Madenlerin bu biçimde çalıştırılmasına izin verenler bu cinayetin sorumlusudur. Ve elbette madenleri vahşi bir sömürü ve rant kaynağı olarak kullanan siyasi iktidar bu cinayetin sorumlusudur. Bizler bu sorumluların yargılanmasını, hesap vermesini istiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Tüm uyarılara rağmen madencilerimizi göz göre göre ölüme yollayanların suçlarını ve sorumluluklarını örtbas etmesine izin vermeyeceğiz” dendi.

Emniyet’ten 12 sosyal medya kullanıcısı hakkında adli işlem

Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, 12 sosyal medya kullanıcısı hakkında adli işlem yaptığını duyurdu.

Açıklamada, “14.10.2022 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı bir maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin sosyal medya platformlarında vatandaşlarımızı kin, nefret ve düşmanlığa alenen tahrik eden ve provokatif içerikli paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 12 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, adli işlemlere başlanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Exit mobile version