Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Barış Anneleri’nden kimyasal tepkisi: Uluslararası hukuk işletilsin


BATMAN – Barış Anneleri, Türkiye’nin kullandığı kimyasal silahları OPCW üyesi devletlerden aldığını belirterek, “Kimyasal insanlığın sorunudur. Dünya halkları da buna karşı tepkisini göstersin” çağrısında bulundu. 

 

Türkiye’nin KDP ortaklığında Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik başlattığı saldırılar 6 ayını geride bıraktı. Hava ve kara saldırısında tüm gelişmiş savaş araçlarına rağmen bir ilerleme kaydedemeyen TSK, son süreçte kimyasal silah kullanımına başvurdu. Halk Savunma Merkezi (HSM) yaptığı açıklamada, Türkiye tarafından Taktik nükleer, termobarik ve fosfor bombalarıyla 2 bin 467 kez yasaklı bomba ve kimyasal silah kullandığını açıkladı.  

 

Batman Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Türkiye’nin kimyasal silah kullanımına tepki göstererek, bağımsız heyetlerin alana gidip inceleme yapmasını istedi. Barış Anneleri, “Uluslararası hukuk işletilsin” çağrısında bulundu. 

 

DÜNYA NEDEN SESSİZ?

 

Barış Annesi Elif Tuluktemur, kimyasal silaha maruz kalan 2 HPG’linin son anlarına ait görüntüleriyle ne kadar kirli bir savaş yürütüldüğünün bir kez daha gözler önüne serildiğini belirtti. “Kürtler dışında bu görüntüyü gören yok” sözleriyle sessizliğe tepki gösteren Tuluktemur, şöyle devam etti: “Dünya bu görüntüler karşısında sessizliğini koruyor. İnsanlık dışı bir uygulama. Dünya neden sessiz? Yaşamını yitirenler Kürt oldukları için mi? Yeter artık diyoruz. Kürt halkına karşı işlenen katliamlar son bulsun.”   

 

TÜRKİYE’YE KİM KİMYASAL SATIYOR? 

 

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) üyesi devletlerin Türkiye’ye kimyasal silah sattığını söyleyen Tuluktemur, üye devletlerin, Türkiye’nin suçuna ortak olduklarını belirtti. Tuluktemur, “Kimyasal silahların kullanımında kimin rolü varsa hesap versin. Buna karşı sessiz kalan uluslararası hukuk kurumları suçludur” dedi. 

 

KDP’YE TEPKİ 

 

Tuluktemur,  kimyasal silah saldırılarına karşı önlem amaçlı alınan maskelere KDP tarafından el konulmasını hatırlatarak, şunları söyledi. Kimyasal silah kullanımına ön ayak olanlar utansın. Biz gidersek sonraki adım onlardır. Bu kadar katliam oldu,  Halepçe oldu, utanmıyorlar mı? O maskelere neden el koydular. O maskelere ol koymasalardı 17 HPG’li yaşıyor olacaktılar belki. Kürt gençlerinin kanı üzerinden kirli pazarlık yapıyorlar” ifadelerini kullandı.  

 

İNSANLIĞIN SORUNU 

 

Barış Annesi Şükran Dal, kimyasal silah kullanımına karşın yaşanan toplumsal sessizliği ve hukuki girişimlerin olmamasına dikkat çekti. Herkesin kullanılan kimyasal silahlara karşı tutum almaya çağıran Dal, “Tepki gösterin. Dünya hakları da buna karşı tepkisini göstersin. Kimyasal tek bir milletin ya da bir kişinin değil insanlığın sorunudur” diye konuştu. 

 

Barış Annesi Sultan Azboy, Barış Annesi de, şunları aktardı: “Kör olanlar gözlerini, sağır olanlar kulaklarını açsın ve bu vahşete karşı ses olsunlar. Görüntülerin yayınlanmasından sonra hukuki anlamda bir girişim yok. Herkes görüyor ancak hiç kimse bir şey yapmıyor. Barzani ailesinden bir açıklamada yok. 17 insan katledilmiş. Ne bir kınama ne bir tepki var. Çünkü bunlar ortak. Türkiye’de bir şey olduğunda; Erdoğan’a taziye veya geçmiş olsun ziyaretinde buluna KDP, bu katliama karşın tek bir kelime etmiş değil” diye tepki gösterdi. 

 

MA / Fethi Balaman

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version