Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AYM ve Yargıtay, ByLock’ta unuttukları hukuku WhatsApp’ta hatırladı!

BM: ByLock ve yasal bankacılık faaliyetleri yargılama konusu bile olamaz 


Türkiye’de 15 Temmuz’dan sonra tamamen siyasetin ‘köpeği’ haline gelen yargının ‘iki yüzlü’ tavrı, yüksek mahkemelerin kararlarına da yansıyor. Konu ‘ByLock’ haberleşme programı olduğunda hukuku ayaklar altına alan Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay, WhatsApp’la ilgili iki ayrı davada yasaları hatırlıyor.

İnsan hakları hukukçusu Dr. Gökhan Güneş, sosyal medya hesabından iki ayrı karar paylaştı. Kararlardan biri Yargıtay’a, diğeri ise Anayasa Mahkemesi’ne ait.

İlk olarak Yargıtay kararına bakalım;

Şimdi bir de Anayasa Mahkemesi’nin kararını okuyalım; 

Yukarıda aktarılan kararlar açık ve net; her iki yüksek mahkeme de WhatsApp’ın tıpkı ByLock gibi bir şifreli haberleşme programı olduğunu aktarıyor. Ardından da hem Yargıtay hem de Anayasa Mahkemesi, WhatsApp kayıtlarının hukuka aykırı şekilde elde edilip, bu kayıtlara dayanılarak iş akdinin feshini hukuka aykırı buluyor.

Ancak aynı yüksek mahkemeler, ByLock’ta tam tersi kararlar almıştı. ByLock’ta verilerin nasıl elde edildiğine bakılmadan ve sanki bu konuya ilişkin bir usul hükümleri yokmuş gibi gözü kapalı delil kabul edildi ve ediliyor. ByLock verilerinin MİT tarafından değiştirildiğinin ortaya çıkması bile AYM ve Yargıtay’ın kararlarını değiştiremiyor!

BYLOCK, MİT’İN OYUNCAĞI OLMUŞTU

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen iki bilirkişinin hazırladığı rapor, iktidarın Hizmet Hareketi’ne yönelik sözde yargılamalarda tek dayanağı olan ByLock delilini ‘resmi’ olarak çürütmüştü. Resmi bilirkişi raporunda, incelemesi talep edilen 113 GB’lık verinin, 26 Ekim 2016 tarihinde ‘değiştirildiği’ tespiti yer alıyor. Rapora göre söz konusu değişiklik MİT tarafından yapılmıştı.

ByLock verilerinin imajının alınmasına ilişkin mahkeme kararı 9 Aralık 2016! Verilerin bilirkişilere teslim tarihi ise 13 Aralık 2016! Yani mahkeme kararından ve bilirkişilere tesliminden 1,5 ay önce dijital materyal üzerinde çalışılmış. Dolayısıyla veriler orijinalliğini yitiriyor.

Daha sonra ortaya çıkan belgeler de ByLock’un MİT’in elinde oyuncak olduğu ortaya koymuştu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, MİT’in 9 Eylül 2016’da ByLock verilerinin tamamını savcılığa teslim ettiğini savunuyordu. Bu açıklamaya göre bile MİT’in, söz konusu veriler üzerinde aylarca çalıştığı ortaya çıkmıştı. Ancak daha sonra ortaya çıkan belgeler, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bu açıklamasının da doğru olmadığını ortaya koydu. Zire belgeye göre bu karardan aylar sonra ByLock verilerinin olduğu başka bir bellek savcılığa teslim edilmişti.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version