Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa’da kimyasal protestoları: BM insanlık suçuna ortak olmasın


 

 

HABER MERKEZİ  – Avrupa’nın birçok merkezinde düzenlenen yürüyüş ve mitinglerle Türkiye’nin Güney Kürdistan’da HPG’lilere karşı kimyasal silah kullanması protesto edildi, BM’nin sessizliğine tepki gösterildi.  

 

Türkiye’nin 17 Nisan tarihinde KDP ortaklığıyla Güney Kürdistan’ın Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik başlattığı saldırılarda kimyasal silah kullandığına dair yayınlanan görüntülerin yankıları sürerken, kimyasal silah saldırıları birçok yerde protesto ediliyor. Kimyasal silah saldırılarına, Avrupa’nın birçok merkezinde düzenlenen yürüyüş ve mitinglerle tepki gösterildi. 

 

HAMBURG

 

Almanya’nın Hamburg şehrinde faaliyet yürüten Hamburg Halk Meclisi, kimyasal silah saldırılarını Harburg Bahnhof’da gerçekleştirdiği yürüyüş ile protesto etti. Rojbin Kadın Meclisi, Alman enternasyonalist güçler ve gençlerin destek verdiği eylemde, pankartlar açıldı.

 

Kimyasal silah saldırılarına dikkat çekmek amacıyla gençlerin beyaz tulum giydiği eylemde, saldırılarda yaşamını yitiren HPG gerillalarının posterleri ve bayraklar taşındı. Sloganların atıldığı yürüyüşün ardından Hamburg Halk Meclisi adına açıklama yapan Anja Flach, AKP-MHP faşist rejiminin kendi geleceğini teminat altına almak için kimyasal silah saldırılarını dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiğini vurguladı. Kimyasal ve zehirli gaz kullanımına karşı gerilla mücadelesinin sahiplenilmesi gerektiğinin altını çizen Flach, “Bu saldırılara karşı sessizliğini koruyan BM ve yetkili kurumlar da sessizlikleriyle Türk devletinin bu saldırılarına ortak olmuşlardır. Biz bu savaş suçuna karşı Kurdistanlı halkları alanlara çağırıyoruz. Bu kimyasal saldırılar sadece gerillaya karşı değil, tüm Kurdistan’a yönelik yapılan bir soykırımdır. Kürt halkının çocuklarının etrafında kenetlenelim direnişi büyütelim” dedi.

 

Yürüyüş güzergahı boyunca eylemcileri engellemeye çalışan Almanya polisi, kortej güzergahını trafiğe kapatarak, kortej aracının geçişini engelledi.

 

Yürüyüş, sloganlarla son buldu.

 

GIESSEN

 

Kimyasal silah saldırıları ve OPCW’nin suskunluğu Almanya’nın Giessen kentinde de bir yürüyüşle protesto edildi.

 

RENNES

 

Fransa’nın Rennes kentinde Kürtler ve dostları, Place du Colombier’den Republique Meydanı’na kadar yürüdü. Protesto yürüyüşünde, Türk devleti aleyhine sloganlar atılarak Batılı ülkelerin duyarsızlığı da eleştirildi. Yürüyüşten sonra Kürtler ve dostları, Rebuplique Meydanı’nda miting düzenledi. 

 

CENEVRE

 

İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelen Kürtler, Birleşmiş Milletler’e “İnsanlık suçuna ortak olma” çağrısında bulundu. Uluslararası kurum ve devletlerin sessizliğini protesto etmek amacıyla BM binası önünde 3 gündür süren oturma eylemi, bugün düzenlenen yürüyüşle sonlandırıldı. 

 

Eylemde konuşan İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Cenevre Eşbaşkanı Mülkiye Aşırbaev, “Biz günlerdir ayaktayız. Eğer biz rahat değilsek sizin de rahatınızı bozacağız. Kimyasal silahları kullanan işgalci Türk devleti, bu cesareti Avrupa devletlerinden, OPCW ve BM’den alıyor. Uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirin. Bir çağrımız da Güney Kurdistan yönetiminedir. Halepçe’de kimyasal silahlarla Kürtler katledildi. Bugün siz onlarla birliktesiniz. Bu ayıptır, utançtır” dedi.

 

Konuşmadan sonra kimyasal silah saldırılarına dikkat çekmek amacıyla beyaz tulum giyenler, yaşamını yitiren HPG gerillalarının fotoğraflarını taşıdı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği binası önündeki İnsanlık Anıtı önünden BM ofisinin bulunduğu Places des Nation meydanına kadar yürüyen kitle, burada bir miting gerçekleştirdi. 

 

Mitingde konuşan Kürt siyasetçi Necdet Atalay, artık herkesin bu insanlık suçuna karşı birlik olması gerektiğine vurgu yaparak, “Bütün Kürtler ve dostları olarak bu insanlık suçuna karşı mücadeleyi yükseltmeliyiz. Mücadele etmekten başka çaremiz yok” dedi. Atalay, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Fincan Korur Fincancının açıklaması sonrası Fincancı’nın ve kimyasal silah kullanımını haberleştiren gazetecilerin tutuklanmasının esasında insanlık ve savaş suçlarının üstünün örtülmesine yönelik olduğunu vurguladı.

 

HEILBRONN

 

Kimyasal silah saldırıları, Almanya’nın Heilbronn kentinde düzenlenen bir miting ile protesto edildi. Kürt Toplum Derneği’nin düzenlediği eyleme Kürtler ve dostları katıldı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version