Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

6-8 Ekim’de yaralanan Gezer faillerin peşinde!


MARDİN – 6-8 Ekim eylemlerinde polisin yaraladığı Mehmet Emin Gezer, hem kendisi hem de o dönem katledilen ağabeyinin faillerinin bulunması için mücadele ediyor.  

 

Rojava Kadın Devrimi’nin sembolü haline gelen Kobanê kenti için 6-8 Ekim 2014 tarihinde ortaya konulan direnişin üzerinden 8 yıl geçti. DAİŞ’in saldırılarına karşı Diyarbakır, Muş, Siirt, Batman, Ağrı, Siirt, Van, Mardin ve İstanbul’un da aralarında olduğu 36 kentte milyonlarca kişi sokaklara döküldü. Emniyet Genel Müdürlüğü eylemlerde 48 sivil ve 2 polisin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ancak sonrada açığa çıkan veriler, eylemlerde 54 kişinin hayatını kaybettiğini ortaya koydu. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 8 Ekim’deki çağrısıyla tansiyon düşerken, yaşanan ölümler 6 yıl aradan sonra Kürt siyasetçilerin yargılanmasına gerekçe yapıldı. HDP MYK üyelerinin de aralarında olduğu 108 siyasetçi, yaşanan ölümlerden sorumlu tutuldu. 

 

8 YILDIR SÜREN SORUŞTURMA

 

Sonraki süreçte yaşanan ölümler de ayrıştırılarak, sadece HÜDA PAR’lı kişilerin ölümleri soruşturuldu. Birçoğu asker ve polisin açtığı kurşunla hayatını kaybeden kişilerin failleri ise ortaya çıkarılmadı. Eylemler sırasında Mardin’in Dargeçit ilçesinde öldürülen Sinan Toprak (16), Bilal Gezer (29) ve Abdülkerim Seyhan’nın (27) soruşturması 8 yıldır sürüyor. Dosyada halen “gizlilik kararı” bulunuyor. Katledilenlerden Bilal Gezer’in kardeşi olan ve aynı dönemde polisin açtığı kurşunla felç kalan Mehmet Emin Gezer’i yaralayan failler de halen cezasızlık zırhıyla korunuyor.  

 

FELÇ BIRAKILDI, BORÇLU ÇIKARILDI

 

Ağabeyi Bilal Gezer’in öldürülmesinin ardından faillerini sormak için gittiği karakolun önünde polisler tarafından yaralanan Mehmet Emin Gezer, o dönem yaşananları anlattı. Kendisinin yaralandığı gün “dur” ihtarı yapılmadığını ve üzerlerine 160-170 kurşun ateşlendiğini aktaran Gezer, o sıralarda olaydan sağ çıkamayacağını düşündüğünü belirtti. Olay yerine gelen ambulansa bir süre engel olunduğunu söyleyen Gezer, sonrasında kaldırıldığı hastanede tedavi edildiğini ancak omuriliğine isabet kurşun nedeniyle belden aşağısının felç kaldığını ifade etti. 

 

Gezer, vurulmasına dair 14 polisin tespit edildiğini ve polislerin kendilerini “bombalı araç ihbarı aldık” iddiasıyla beraat ettiğini kaydetti. Kendisinin de mahkeme masraflarıyla borçlandırıldığını aktaran Gezer, soruşturmada karakol etrafındaki 20 kameranın çalışmadığının iddia edildiğini söyledi.  

 

‘DEVLET ORTAYA ÇIKARMAK İSTEMİYOR’

 

Kobanê eylemlerinde kardeşi Bilal’in hedef alınarak öldürüldüğünü ve faillerinin aradan geçen 8 yılda ortaya çıkarılmadığına dikkati çeken Gezer, “Birisi bir arabaya bir taş atsa 2 saat geçmeden o kişiyi evinde veya iş yerinde yakalıyorlar. Yani hangi deliğe kaçsa çıkarıyorlar istedikleri zaman. Ama 8 sene oldu dosyada halen gizlilik kararı var. Hiçbir şey içinde yok. Ne avukat görebiliyor ne biz görebiliyoruz. Defalarca savcının yanına gittim. Her gittiğimde ‘Üzerinde duruyorum. Dosyaya bakıyorum’ diyor. En son savcılığa gittiğimde görüştürmediler. Devlet failleri ortaya çıkarmayı istemiyor. İsteseydi şimdiye kadar çıkarırdı. 50 insan aynı gün öldürülüyor ama devlet bilmiyor. Böyle bir şey mümkün değil” diye konuştu. 

 

Sadece ağabeyi Bilal’in değil, tüm öldürülenlerin faillerinin ortaya çıkarılmasını istediklerini belirten Gezer, “Bu kadar insanı kim katletti? Bu planlı projeliydi. Öncesinde hazırlanmıştı. Biz Mardin’i Dargeçit’i gördük. Her yerde öldürdüler. Bunu devlet de biliyor. Bunların faillerinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Elbet bir gün ortaya çıkarılacak” diye belirtti. 

 

ANNE GEZER: DAVADAN VAZGEÇMEYECEĞİM

 

Oğlunun öldürüldüğü geceyi anlatan anne Halime Gezer ise, devletin failleri bildiğini ancak gizlediğini söyledi. Bir oğlunun felç bırakıldığını, diğer oğlu Haşim’in tutuklanarak cezaevine konulduğunu, kızı Garibe’nin de cezaevinde öldürüldüğünü aktaran anne Gezer, “Allah hakkımı onlara bırakmasın. Çocuklarımın davasının peşini bırakmayacağım. Ne olursa olsun pişman da değilim. Çocuklarımın yolundan dönmem. Hepimizi de burada katletseler dönmem. Dünya yıkılsa Bilal ile Garibemin davasından dönmem. Onların yolundan, onların arkasından onların peşinden gideceğim” diye konuştu. Gezer, faillerin ortaya çıkarılması çağrısı yaptı.  

 

MA / Ahmet Kanbal

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version