Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

2022 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü Ukrayna halkına verildi

2022 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü Ukrayna halkına verildi


ENSAR NUR | STRAZBURG TR724

Strazburg’da toplanan Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, 2022 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’nü Rus işgaline karşı gösterdiği cesareti onurlandırmak için Ukrayna halkına verdi.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, 2022 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’nü, Cumhurbaşkanı, seçilmiş liderler ve sivil toplum tarafından temsil edilen “cesur Ukrayna halkına” verdi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, kendisini ve siyasi grup liderlerini bir araya getiren Başkanlar Konferansı’nda alınan kararın ardından bugün öğleden sonra Strazburg’da 2022 kazananını açıkladı.

Başkan Metsola, “Bu ödül sahada savaşan Ukraynalılara adanmıştır. Ülkesini terk etmek zorunda kalanlara. Akrabalarını ve arkadaşlarını kaybedenlere. İnançları için direnen ve mücadele eden herkese. Biliyorum ki Ukrayna’nın cesur halkı pes etmeyecek, biz de etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu vekilleri, Rusya’nın Ukrayna halkına çok ağır bedeller ödettiğine dikkat çekerken,  Putin rejimini demokrasinin altını oymaya, Avrupa Birliği’ni zayıflatmaya ve bölmeye çalışan acımasız bir rejim olduğunu vurguladı.

Yapılan açıklamada, Ukrayna halkının savaş alanında sadece evlerini, egemenliklerini, bağımsızlıklarını ve toprak bütünlüklerini korumak için değil, aynı zamanda özgürlük, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve Avrupa değerlerini savunmak için de mücadele ettikleri ifade edildi.

Sakharov ödülünün diğer finalistleri ise Wikileaks kurucusu Julian Assange ve 2016 yılında Kolombiya iç savaşını sona erdiren barış anlaşması kapsamında oluşturulan bir kurum olan Kolombiya Hakikat Komisyonu oldu.

Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü geçen yıl Rus muhalif Alexey Navalny’ye verilmişti.

Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü nedir? 

Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, 1988 yılından bu yana insan haklarını ve temel özgürlükleri savunan kişi ve kuruluşları onurlandırmak için her yıl Avrupa Parlamentosu tarafından veriliyor. 50 bin Euro değerindeki ödül adını Sovyet fizikçi ve siyasi muhalif Andrei Sakharov’dan alıyor ve onun onuruna veriliyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version